Sažené smetanové kousky ze 4 levných surovin: Tuto křupavou pochoutku budete chtít dělat každý den

Tento tradiční pokrm není v našich krajinách moc známý, což je velká škoda vzhledem k tomu, jak je chutný. Zároveň je i šetrný pro peněženku a jeho příprava je zábavná. 

Dostali jste chuť na něco křupavého, co potěší vaše chuťové buňky, ale různé sladkosti z obchodu to nejsou? Pak máte jedinečnou příležitost si udělat tyto speciální smažené kousky, které vytvoříte coby dup a pouze z pár ingrediencí. Po přípravě těsta vám jen stačí vše důkladně prosmažit na rozpáleném oleji a lahodná pochoutka se může podávat. Pokud chcete, rozhodně si ji můžete vylepšit i posypáním moučkovým cukrem na závěr.

Ingredience, které budete na přípravu potřebovat:

  • Hladká mouka – 500 g
  • Žloutky – 4 kusy
  • Smetana ke šlehání 30% –  200 g
  • Ocet – 1 lžíce
  • Rostlinný olej – dle potřeby na smažení

Postup přípravy

Nachystejte si větší mísu a nasypejte do ní veškerou mouku. Pokud chcete, můžete hladkou mouku ještě předtím prosít, aby se v těstě netvořily zbytečné hrudky. Vejce rozklepněte a oddělte bílky od žloutků, žloutky nakonec přemístěte do mísy k hladké mouce. Důkladně směs promíchejte a přidejte do ní i smetanu, opět a znovu míchejte.

Nakonec dejte do těsta i ocet a po promíchání těsto ručně uhněťte. Dejte těsto na pracovní plochu a ručně ho hněťte ještě asi deset minut vkuse.

Bude to trochu náročné, každopádně po dodělání těsta a uplynutí deseti minut ho dejte zpátky do mísy a tu zabalte do potravinářské fólie. Vyčkejte alespoň třicet minut a poté dejte těsto opět na pracovní plochu, tentokrát pomoučněnou, aby se nelepilo.

Rozválejte těsto na tenkou vrstvu a nakrájejte ji na menší kousky. Rozpalte v hlubší pánvi olej a kousky z těsta do něj jednotlivě házejte, smažte je ze všech stran dozlatova. Po dosmažení je dejte na talíř vyložený papírovými utěrkami, které z kousků nasáknou přebytečnou mastnotu. Následně je podávejte zasypané moučkovým cukrem, dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*