Neobvyklé dvojité lívance plněné čerstvým ovocem jsou to pravé pro letní sezónu. Jsou svěží, jemně sladké a nejlépe chutnají s vanilkovou zmrzlinou.
Palačinky a lívance se drží na špici oblíbenosti po celém světě. Tento klasický dezert ale s moderní dobou doznává celou řadu nejrůznějších variací a obměn a některé z nich jsou prostě perfektní. Jedním z takových receptů je i tento na plněné lívance s ovocem, které získávají nádhernou vláčnost a šťavnatou chuť. Ve spojení s kefírovým těstem je to lahoda.
Ingredience
- Kefír – 500 ml
- vejce – 1 ks
- cukr – 1 lžíce
- sůl – ½ lžičky
- hladká mouka – 400 g
- jedlá soda – 1 lžička
- vanilkový cukr – 1 balíček
- třešně nebo jiné ovoce
Návod na přípravu
Vejce vyklepněte do misky, přidejte k němu vanilkový a normální cukr a špetku soli a vše vyšlehejte metličkou dohladka. Kefír zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, aby byl teplý, ale nikoliv horký, a přilijte ho do mísy s rozšlehaným vajíčkem. Po promíchání do mísy prosejte také hladkou mouku a promíchejte dohladka.
Nyní přijde na řadu kouzlo. Přisypejte jedlou sodu a velmi rychle vše promíchejte. Pak sledujte bouřlivou reakci sody v kyselém prostředí, které v těstě vytvořil kefír. Bublající těsto nechte zakryté kusem fólie 15 minut odležet.
Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. K ruce si připravte vypeckované třešně nebo jiné ovoce, ať už bobule, anebo třeba na kousky pokrájené broskve či meruňky. Odleželé těsto, aniž byste jej znovu míchali, nabírejte a vylévejte po troškách na rozehřátou pánev. Pánev přiklopte pokličkou a na mírném ohni nechte lívance pár minut smažit.
Když těsto navrchu trochu ztuhne, odklopte pokličku a na ovoce rozetřete tenkou vrstvu těsta, abyste bobule tak akorát zakryli. Poté lívance otočte na druhou stranu a nechte je osmažit dozlatova. Tímto způsobem zpracujte i zbylé těsto a ovoce a placičky podávejte s kopečkem zakysané smetany, nebo třeba s vanilkovou zmrzlinou a se šlehačkou.
Napište komentář