Naplňte lívance ovocem a získáte dobrotu, jakou jste ještě nejedli. Jsou božské

Neobvyklé dvojité lívance plněné čerstvým ovocem jsou to pravé pro letní sezónu. Jsou svěží, jemně sladké a nejlépe chutnají s vanilkovou zmrzlinou.

Palačinky a lívance se drží na špici oblíbenosti po celém světě. Tento klasický dezert ale s moderní dobou doznává celou řadu nejrůznějších variací a obměn a některé z nich jsou prostě perfektní. Jedním z takových receptů je i tento na plněné lívance s ovocem, které získávají nádhernou vláčnost a šťavnatou chuť. Ve spojení s kefírovým těstem je to lahoda.

Ingredience

  • Kefír – 500 ml
  • vejce – 1 ks
  • cukr – 1 lžíce
  • sůl – ½ lžičky
  • hladká mouka – 400 g
  • jedlá soda – 1 lžička
  • vanilkový cukr – 1 balíček
  • třešně nebo jiné ovoce

Návod na přípravu

Vejce vyklepněte do misky, přidejte k němu vanilkový a normální cukr a špetku soli a vše vyšlehejte metličkou dohladka. Kefír zahřejte v mikrovlnné troubě nebo na sporáku, aby byl teplý, ale nikoliv horký, a přilijte ho do mísy s rozšlehaným vajíčkem. Po promíchání do mísy prosejte také hladkou mouku a promíchejte dohladka.

Nyní přijde na řadu kouzlo. Přisypejte jedlou sodu a velmi rychle vše promíchejte. Pak sledujte bouřlivou reakci sody v kyselém prostředí, které v těstě vytvořil kefír. Bublající těsto nechte zakryté kusem fólie 15 minut odležet.

Na sporáku rozehřejte pánev s trochou rostlinného oleje. K ruce si připravte vypeckované třešně nebo jiné ovoce, ať už bobule, anebo třeba na kousky pokrájené broskve či meruňky. Odleželé těsto, aniž byste jej znovu míchali, nabírejte a vylévejte po troškách na rozehřátou pánev. Pánev přiklopte pokličkou a na mírném ohni nechte lívance pár minut smažit.

Když těsto navrchu trochu ztuhne, odklopte pokličku a na ovoce rozetřete tenkou vrstvu těsta, abyste bobule tak akorát zakryli. Poté lívance otočte na druhou stranu a nechte je osmažit dozlatova. Tímto způsobem zpracujte i zbylé těsto a ovoce a placičky podávejte s kopečkem zakysané smetany, nebo třeba s vanilkovou zmrzlinou a se šlehačkou.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*