Tak to tu ještě nebylo! Nakládaný meloun v zavařovačce na zimu: Až ho ochutnáte, tak zjistíte, že chutná lépe než ten čerstvý

Meloun v jednoduchém nálevu s cukrem, solí a kyselinou citrónovou vás velmi mile překvapí svou lahodnou chutí. Vydrží přitom velmi, velmi dlouho a radost vám bude dělat i v zimě.

Zavařujeme okurky, cibule, dokonce i rajčata, ale na melouny jsme si ještě nevzpomněli. Přitom postup je zcela snadný a výsledek je fenomenální. Sladkokyselá a mírně slaná dužnina chutná velmi příjemně a svěže, skvěle doplní jakékoliv jídlo a hodí se i jako součást salátu či dezert. Melounů je právě teď všude habaděj, proto není nic snazšího, než ho napěchovat do sklenic a v zimě se bavit překvapenými dotazy návštěv, kde jste touto dobou vzali meloun.

Ingredience

  • na 1litrovou sklenici – cca 650 g melounu
  • na 2litrovou sklenici – cca 1,3 kg melounu
  • na 3litrovou sklenici – cca 2 kg melounu
  • celerová nať

Na marinádu

  • Voda – 1,5 litru
  • sůl – 30 g
  • cukr – 90 g
  • kyselina citrónová – 1 čajová lžička

Návod na přípravu

Slupku melounu důkladně umyjte tvrdou houbičkou a jedlou sodou, případně neparfemovaným mýdlem na prádlo a dobře jej opláchněte pod tekoucí vodou. Poté meloun rozporcujte tak, abyste vytvořili kousky, jež snadno projdou hrdlem zavařovací sklenice. Pokud byste dali přednost raději melounu bez slupky, může být, ale nevyhazujte ji. Vyskládejte ji namísto toho na dno sklenic s melounem. Díky ní totiž celá konzerva získá specifickou a nenahraditelnou chuť a vůni.

Sklenice před umístěním melounů dobře umyjte a sterilizujte ve vroucí vodě. Kousky tykve vyskládejte dovnitř co nejkompaktněji, aby mezi nimi zůstalo jen naprosté minimum volného prostoru. Z celerové nati oberte jen jemné lístky. Nahrubo je nasekejte, rozdělte je do sklenic a jemně je protřepejte, aby se dostaly hlouběji mezi kousky melounu.

V rychlovarné konvici přiveďte k varu vodu a nalijte ji do sklenic s melounem. Lehce je zakryjte víčky, ale neutahujte je. Nechte meloun v horké vodě stát asi 20 minut a poté z něj vodu opět slijte a odměřte si její množství. Pokud jí bylo například 2,5 litru, připravte si podle toho 3 litry marinády. Poté slitou vodu můžete vyhodit.

Nalijte do hrnce požadované množství vody, přidejte podle uvedeného poměru sůl, cukr a kyselinu citrónovou, promíchejte a směs přiveďte k varu. Jakmile začne vřít, ihned ji přelijte do sklenic tak, aby byly melouny úplně zakryté a voda dosahovala nejlépe až po okraj hrdla.

V tu chvíli sklenice pevně uzavřete víčky, otočte je dnem vzhůru, přikryjte teplou dekou a nechte je velmi zvolna zcela vychladnout na pokojovou teplotu. Poté je uskladněte na temné místo, bez ohledu na jeho teplotu. Klidně mohou zůstat i ve skříni, důležitá je tma.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*