Univerzální lák na zavařování různých druhů zeleniny. Jiný recept už nehledejte

Pokud rádi zavařujete a neradi končíte jen u okurek, možná hledáte nálev, který by se hodil i k jiným druhům zeleniny. Našli jsme univerzální recept, který je přesně to, co hledáte.

Zavařování zeleniny je oblíbená letní disciplína pro mnohé hospodyňky. Na rozdíl od dob našich babiček a prababiček už nás k tomu nežene životní nutnost a zachování zeleniny na zimu. Přesto ale pikantní chuť zavařené zeleniny neustále vyhledáváme. Jestliže byste rádi zavařili cibulky, papriky a další zeleninu, inspirujte se jednoduchým receptem na univerzální nálev, který sluší každému druhu zeleniny.

Ingredience na nálev

Na každé 2 litry vody počítejte:

  • 4 vrchovaté lžíce cukru
  • 2 zarovnané lžíce soli
  • 2 lžíce 70% kyseliny octové

Na plotně přiveďte v hrnci k varu vodu a přidejte do ní cukr, sůl a kyselinu octovou. Jakmile se všechny krystalky rozpustí, odstavte z plotny a ještě horkou marinádu nalijte rovnou do sklenic na zeleninu. S pomocí uvedeného nálevu můžete připravit kupříkladu lahodné nakládané okurky podle originálního ruského receptu. Stačí si připravit čtyři litrové zavařovací sklenice a trochu koření.

Fotografie: Pixabay

Nejlepší nakládané okurky

  • několik kuliček nového koření
  • bobkový list – 1 ks
  • hřebíček – 1 ks
  • křenové listy (popřípadě kořen křenu nebo dubové listy) – 1 hrst
  • česnek – 2 stroužky
  • kopr – 1 deštníček
  • listy černého rybízu – 1 hrst
  • kousek feferonky (nemusí být)
  • můžete přidat také petrželku, celer, nať koriandru nebo bazalku

Do každé sklenice vyrovnejte koření a vyskládejte na něj okurky tak, aby co nejlépe vyplnily prostor uvnitř zavařovací sklenice. Připravte nálev podle výše uvedeného receptu a horký jej nalijte na okurky. Každou sklenici pečlivě uzavřete a nechte je 10 minut vařit v hrnci s vodou. Poté je otočte vzhůru nohama, zakryjte je dekou a nechte zvolna vychladnout do druhého dne. Ze dvou litrů nálevu připravíte 4 litrové sklenice nakládaných okurek.