Do řízků a karbanátků jsem začala přidávat tuto ingredienci navíc. Od té doby chutnají jako od mistra šéfkuchaře

Křehkých a šťavnatých cuketových karbanátků docílíte přidáním optimálního množství krupice do těsta. Hotový pokrm nejlépe chutná s česnekovým dipem.

Domácí cuketové karbanátky jsou lahodnou alternativou ke klasickému obědu. Přidáte-li do nich několik polévkových lžic dětské krupice, dodáte jim na křehkosti a zbavíte je jakési „rozbředlosti“, které se některé kulinářské postupy nedokáží vyhnout. Hotový pokrm můžete servírovat teplý i studený. Cuketové karbanátky jsou při zvolení vhodné přílohy plnohodnotným obědem, ale mohou posloužit i jako svačina nebo večeře, pokud k nim připravíte dip. Jejich chuť podtrhne kupříkladu ten česnekový.

Ingredience potřebné pro přípravu:

Na cuketové karbanátky si nachystejte:

  • 2 kusy větších cuket
  • 2 kusy větších brambor
  • 1 kus středně velké mrkve
  • 2 kusy vajec velikosti M
  • 2 stroužky česneku
  • 3 polévkové lžíce krupice
  • sůl, pepř dle chuti
  • koření dle chuti
  • čerstvé bylinky dle chuti

Na dip si připravte:

  • 250 gramů zakysané smetany
  • 4 stroužky česneku
  • 1 středně velká nakládaná okurka
  • špetka soli
  • bylinky dle chuti

Postup přípravy karbanátků krok za krokem

Ze všeho nejdříve si vyskládejte potřebné suroviny na pracovní plochu. Jakmile to budete mít hotové, vezměte si k ruce cuketu a brambory, které omyjte a oloupejte. Cuketu navíc rozřízněte na polovinu a pomocí polévkové lžíce vydlabejte semínka. Připravenou zeleninu nastrouhejte – dvě třetiny množství nastrouhejte na jemné a třetinu na hrubé části struhadla. Poté nechte zeleninu ve větší míse asi 10 minut odpočívat (během této doby pustí velké množství šťávy).

Po uplynutí potřebné doby slijte přebytečnou šťávu a zeleninu rukou trochu vymačkejte. V dalším kroku směs cukety a brambor osolte. Do směsi přidejte nožem utřený česnek (alternativně jej prolisujte, jak jste zvyklí), 3 polévkové lžíce krupice a rozklepněte obě vejce.

Následně vše důkladně promíchejte. Směs karbanátky rovněž ochuťte bylinkami a kořením dle vašich chuťových preferencí (bylinky dodají karbanátkům barvu a vůni) a vmíchejte do ní na jemném struhadle nastrouhanou mrkev.

V závislosti na tom, jak důkladně jste cuketu a brambory „vyždímali“, do směsi budete muset přidat krupici – jestliže jste zeleninu zbavili dostatečného množství šťávy, nic přidávat nemusíte (vaše směs drží tvar a je přiměřeně hutná).

Ovšem pokud jste zeleninu zbavili jen malého množství šťávy, budete do směsi muset dodat ještě trochu krupice. Z kompaktního a tvárného těsta vymodelujte ovály, které obalte v mouce či ve strouhance.

Připravené karbanátky smažte na dostatečném množství rozpáleného oleje ze všech stran dozlatova. Mezitím, co se karbanátky smaží, si připravte česnekový dip.

V menší misce rozmíchejte zakysanou smetanu se špetkou soli a bylinkami. Do směsi přidejte nakládanou okurku nakrájenou na drobné kostičky a prolisujte stroužky česneku. Vše důkladně promíchejte a dejte na chvíli do ledničky. Jakmile se karbanátky dosmaží, ihned je servírujte, společně s dipem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*