Tento dort můžete připravit jak na nějakou oslavu, tak dokonce i někomu jako dárek. Je opravdu jednoduchý a také lahodný.
Snad neexistuje člověk, který by nemiloval čokoládu. A čokoládové dorty patří k těm nejoblíbenějším vůbec. Jenže se může zdát, že udělat takový čokoládový dort je velmi náročné a vy sami ho zvládnout nemůžete. Ale opak je pravdou. Tento recept je totiž tak jednoduchý, že ho zvládne úplně každý. Tak co, vyzkoušíte ho?
Co budete potřebovat
Korpus
- 4 vejce
- 120 g cukru
- 80 g řeckého jogurtu
- 100 ml oleje
- 175 g mouky
- 55 g kakaového prášku
- 2,5 lžičky prášku do pečiva
- špetka soli
Krém
- 400 g smetanového sýra
- 100 g řeckého jogurtu
- 55 g kakaového prášku
- 250 g kondenzovaného mléka
Na sirup
- 100 ml vody
- 50 g cukru
- 20 ml koňaku
Čokoláda
- 100 g hořké čokolády
- 40 ml mléka
- 60 g másla
Je to velmi jednoduché
Nejprve si připravte těsto. Do hluboké mísy dejte vejce, cukr, řecký jogurt, slunečnicový olej a špetku soli. Šlehejte mixérem po dobu asi 4 minut, dokud vám nevznikne homogenní směs. Nyní přidejte prosátou mouku spolu s práškem do pečiva a kakaem. Velmi dobře promíchejte stěrkou, dokud nezískáte těsto bez hrudek. Těsto si přendejte na plech vyložený pečicím papírem a rovnoměrně rozetřete.
Piškot pečte 12-15 minut v troubě vyhřáté na 200 stupňů. To, jestli je hotový, můžete poznat pomocí špejle. Překlopte na jiný pečicí papír a oddělte od papíru, na kterém jste pekli. Nechte vychladnout na pokojovou teplotu. Poté zarovnejte okraje piškotu a nakrájejte ho na 3 stejné vršky.
Zvládne to každý
Nyní si smíchejte sirup. Nejprve smíchejte vodu s cukrem. Sirup vařte, dokud se v něm cukr úplně nerozpustí. Nechte úplně vychladnout a poté ho smíchejte s nějakým vaším oblíbeným koňakem. A nakonec si ještě připravte krém. Do hluboké mísy si dejte smetanový sýr, řecký jogurt, kakaový prášek a kondenzované mléko. Nejprve promíchejte lžící, aby se kakaový prášek namočil.
Poté smetanu šlehejte mixérem několik minut, dokud nebude hladká a dokonale vyšlehaná. A můžete začít sestavovat dort. Na první vrstvu nakapejte třetinou připraveného sirupu. Poté na ni rovnoměrně rozetřete klidně polovinu krému. Položte druhý vršek na první vrstvu krému a podobně sirupujte. Jeho povrch rozetřeme zbytkem krému a asi 3 lžíce si ho nechte na ozdobu dortu.
A máte hotovo
Položte třetí vršek na dort a dejte na něj zbývající sirup. Okraje dortu zarovnejte odloženým krémem, poté okraje zakryjte pečicím papírem. A nyní si připravte polevu. Klasicky si rozpusťte čokoládu a máslo s mlékem. Tuto polevu rozetřete po povrchu dortu. Dort dejte aspoň na dvě hodiny do lednice, dokud úplně neztuhne. A můžete podávat. Přejeme vám dobrou chuť!
Napište komentář