Housky ani rohlíky nekupuju od doby co znám tento recept. Nejlepší pečivo – lze podávat ke snídani, na oběd i večeři

Běžnou přílohou k masu bývají brambory na různý způsob. Lze ho ale zajídat i slaným pečivem, třeba chlebem nebo rohlíky. Nejchutnější si připravované a upečené doma.

Upéct bílý chléb není ve skutečnosti žádná věda. Je třeba jen umět pracovat s kynutým těstem. Pokud jste to ještě nikdy nezkoušeli, tak podle našeho podrobného návodu včetně fotografií to jistě hravě zvládnete. Určitě vás potěší, když si ke snídani máslem nebo pomazánkou namažete svůj vlastnoručně upečený chléb.

Základní potravina od úsvitu věků

O chlebě lze říct, že je jednou z nejdůležitějších základních potravin. Pekli ho již lidé před 14 tisíci lety, když se živili jako sběrači a lovci. To se jednalo o plochý chléb, který se více podobal plackám. Ostatně ty se v některých oblastech světa pečou dodnes. Říká se mu většinou pita chléb nebo také arabský chléb.

Co budete potřebovat na přípravu slaného pečiva

  • 300 g polohrubé mouky
  • 1 čajovou lžičku soli
  • 1 čajovou lžičku cukru
  • 1 polévkovou lžíci bílého neslazeného jogurtu
  • 1 polévková lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
  • 200 ml teplého mléka
  • 7 g sušeného droždí

Postup přípravy

  • Vezmeme hlubokou mísu na zadělávání těsta. Nasypeme do ní cukr, sůl, přidáme jogurt a teplé mléko. Vše dobře promícháme.
  • Do mísy přisypeme prosátou mouku a sušené droždí. Nejprve budete těsto mísit vařečkou, pak je lepší použít ruce.
  • Těsto byste měli zpracovávat asi 5 minut, aby se stalo hladké, nelepivé a homogenní. Potom z těsta vytvarujte kouli a tu dejte do mísy, kterou přikryjete pokličkou. Těsto potřebuje ke kynutí teplo, proto ho umístěte tam, kde teplo je. Nechte kynout asi půl hodiny.

  • Po vykynutí těsto trochu prohněte a rozdělte na 12 stejně velkých dílů. Z nich vypracujte koule a nechte ještě 15 minut kynout.
  • Pak z koulí budete na pomoučeném vále nebo pracovní ploše tvarovat placky silné asi půl centimetru.
  • Placky přenesete na plech vyložený pečicím papírem.
  • Troubu předehřejte na 250 °C, vložíte plech s plackami a pečete asi 6 minut do zlatova.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*