Celý život loupeme pomeranč špatně: Jeden pohyb zajistí, že na něm nezůstane ani kousek slupky a bude maximálně šťavnatý

Fotografie: CanvaPhotos

Pomeranče jsou u nás v zimních měsících oblíbenou pochoutkou. Ovšem do jejich loupání se málokomu chce. Existují však jednoduché triky, díky nimž bude pomeranč oloupaný raz dva.

O pomerančích, bohatých na antioxidanty, je známo, že pomáhají posilovat imunitu a snižují riziko onemocnění díky přítomnosti zdravého množství vitamínu C. Kromě zdravotních přínosů jsou pomeranče skvělé v tom, že se dobře skladují i při pokojové teplotě. A to právě díky silné slupce, jež dužinu dlouho chrání před okolními vlivy. To, co je na jednu stranu výhodou, se však může při loupání pomeranče stát noční můrou.

Loupání pomeranče prsty

Oloupat pomeranč pouze prsty je také možné. Určitě však uznáte, že ušpiněné ruce, šťáva všude a dužina zachycená za nehty není zrovna lákavá představa. Naštěstí si hlavy lámali jiní, a tak existuje několik způsobů oloupání pomerančové kůry, které jsou rychlé, jednoduché a nenadělají mnoho nepořádku.

Před loupáním pomeranče ho vždy na lince nebo na prkénku trochu poválejte pod svou dlaní. Stačí 20 sekund. Kůra se uvolní od dužiny a pomeranč půjde mnohem lépe oloupat. Pokud nemáte po ruce nůž ani jiný nástroj, ponořte pomeranč na minutu do teplé vody. Kůra změkne a půjde lehce oloupat i pouhými prsty.

Nůž a lžička, skvělí pomocníci při loupání pomeranče

Pokud si vezmete na pomoc nůž, bude to ještě jednodušší. Pomeranči uřízněte oba konce v podobě tenkých koleček. Poté nařežte kůru několika svislými řezy odshora až dolů. Neměli byste naříznout dužninu, pak se bude pomeranč hůře loupat. Jednotlivé klínky kůry pak oloupejte a máte hotovo.

Fotografie: Freepik

Další metodou je trik se lžící. Nařízněte pomerančovou kůru ve středu po celém obvodu pomeranče. Poté vezměte lžičku a zasuňte ji mezi kůru a dužninu. Pomerančem otáčejte, lžička bude uvolňovat kůru. Nakonec povolí a půlka pomeranče je oloupená. Druhou půlku oloupejte stejným způsobem. Jen doporučujeme znova zakrýt už oloupanou část kůrou, ať se neušpiníte. Můžete použít přední část lžičky, někdy je však lepší lžíci otočit a loupat jejím druhým koncem.

Loupání lžičkou můžete vyzkoušet i jinak. Pomeranč nařízněte pouze v jeho horní části. Stačí řez kolem 1 cm, do něj pak vložte lžičku a loupejte ve směru dolů. Kůra by se měla snadno uvolnit a vy si ušetříte stres i špinavé ruce. Na závěr nezapomeňte, že i kůra pomerančů obsahuje prospěšné látky. Pokud máte zahrádku, přidejte kůru do kompostu. Dodá mu živiny a odpudí případné škůdce a nežádoucí hmyz.

Zdroj: FoodNDTV

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*