Na chuť přijde domácí koláč, který je možné si dát ke snídani, nebo jen tak, když vás bude honit mlsná. Výbornou náplní bývá tvarohová, která je oblíbená i dětmi. Je navíc velmi zdravá.
Tvaroh patří k potravinám s obsahem plnohodnotných bílkovin. Jedí ho hlavně sportovci, protože jim pomáhá budovat svalovou hmotu. Nezřídka si po tréninku dopřejí misku tvarohu. Je z něho možné upéct i chutné koláče. Buď ho použijete přímo do těsta, nebo ho dáte jako nádivku. Náš recept pracuje s tvarohovou nádivkou. Podle postupu koláč jistě hravě zvládnete.
Co budete potřebovat na přípravu tvarohového koláče
- 500 g mouky
- 1 g tvarohu
- 200 ml teplé vody
- 4 lžíce sádla
- hrst rozinek
- 150 g cukru
- 1 balení vanilkového cukru
- 3 vejce
- moučkový cukr na posypání hotového koláče.
Postup přípravy
- V zadělávací míse smícháte vodu se sádlem, přidáte mouku a hnětete tak dlouho, až je těsto nelepivé a hladké.
- Nyní těsto rozdělíte na 6 stejných kousků. Pracovní plochu si posypete moukou a vyválíte 6 tenkých plátů. Ty dáte na pečicí papír.
- Vyrobíte si tvarohovou náplň. Smícháte tvaroh s cukrem, vanilkovým cukrem, vejci a rozinkami. Dobře propracujete. Náplň rozděláte na 6 stejných částí a každou položíte na 6 vyválených plátů těsta.
- Pomocí pečicího papíru srolujete závin a ten přenesete na plech vyložený pečicím papírem.
- Plech dáte do vyhřáté trouby na 200 °C a pečete po dobu asi půl hodiny.
- Hotový koláč vyjmete z trouby a posypete moučkovým cukrem.
Nyní máte hotový tvarohový závin, který lze podat návštěvě, nabídnout dětem jak chutnou svačinu nebo si ho dát ke snídani. Lze ho doplnit horkým kakaem i slazeným nebo neslazeným černým či zeleným čajem. Záleží na tom, čemu dáváte přednost. Tento tvarohový závin si můžete vzít s sebou na výlet a sníst, až budete chodit krásnou přírodou nebo po pamětihodnostech.
Napište komentář