Papriky plněné mletým masem patří k oblíbeným receptům, které přijdou vhod, když máte chuť na pikantní jídlo se zeleninou.
Klasikou mezi pokrmy jsou plněné papriky. S rajskou omáčkou jsou dokonalou harmonií chutí. Někdo používá pouze vepřové maso, jiní ho kombinují se další zeleninou i rýží. Záleží na tom, co máte rádi. Vyzkoušejte si uvařit plněné papriky s rajskou omáčkou podle našeho podrobného návodu a fotografií. Určitě to zvládnete a vaše rodina si pochutná na vydatném jídle.
Co budete potřebovat na přípravu plněných paprik
- 1 kg vepřového masa
- 12 kusů celého pepře
- 2 kusy mrkve
- 2 kusy středně velké cibule
- 180 g rýže
- 1 lžička koření
- 3 stroužky česneku
- 1 polévková lžíce rajského protlaku
- 4 lžíce zakysané smetany
- kopr, petržel
- 2 lžíce slunečnicového nebo řepkového oleje
- 250 ml vody
- sůl, mletý pepř dle chuti
Postup přípravy
- Pokud jste nekoupili mleté maso, budete si ho muset na mlýnku umlít.
- Mrkev očistíte a najemno nastrouháte.
- Cibuli nakrájíte nadrobno.
- Rýže se uvaří v osolené vodě doměkka.
- Do mísy dáte mleté maso, uvařenou rýži, nakrájenou cibuli. Doplníte kořením (majoránka), mletým pepřem, solí a směs dobře prohněte.
- Papriky omyjete, vydlabete vnitřky a naplníte připravenou masovou směsí a dáte je do zapékací misky.
- Nyní si připravíte omáčku na papriky. Na oleji osmažíte nadrobno nasekanou cibuli, až zavoní, přidáte nastrouhanou mrkev a opražíte. Doplníte rajčatovým protlakem a utřeným česnekem. Nakonec přidáte zakysanou smetanu a vodu a vše pět minut povaříte, aby se jednotlivé chutě prolnuly.
- Omáčku nalijete na papriky v zapékací misce.
- Troubu rozehřejete na teplotu asi 200 °C po dobu 1 hodiny.
- Nejlepší přílohou k této masové baště je houskový knedlík, což je klasika, která se neomrzí. Klidně ale můžete jít plněné papriky s rajskou omáčkou i s chlebem.
Napište komentář