Loupání vařených vajec může být někdy dosti náročné na trpělivost. Existuje však důmyslný trik, který skořápku pomůže velmi rychle odstranit.
Vejce v jakékoli podobě jsou v mnoha domácnostech jednou ze základních potravin. Lze je jíst natvrdo, nebo naměkko, připravit z nich míchaná vejce, nebo je použít jako součást pokrmu na přípravu omelety, palačinek, koláče nebo salátu. V těchto dnech ale většina z nás bude začínat s přípravou bramborového salátu ke štědrovečerní večeři, kam se vejce také dávají. Vejce nemohou chybět ani na svátečních chlebíčcích a v pomazánkách. Bude tedy nezbytné jich uvařit více než obvykle. My tu pro vás máme tip, kterým si zkrátíte čas loupání, a můžete tak zapojit i ostatní členy domácnosti!
Geniální trik, jak rychle oloupat vařené vejce
Ačkoli se může zdát, že není nic jednoduššího než uvařit vejce natvrdo, někdy – zejména když je čerstvé – může skořápka při loupání způsobit trochu problémů. Existuje mnoho různých způsobů, jak se skořápky zbavit, ale stojí za to si jeden zapamatovat. Uvařené vejce jednoduše vložte do sklenice, naplňte ji malým množstvím studené vody, přikryjte horní část rukou a několikrát silně protřepejte. Po vylití vody by se měla skořápka od vejce snadno odloupnout během několika sekund.
Podobným mechanismem lze oloupat více vajec. Nejlepším způsobem, jak to udělat, je použít nádobu na skladování potravin s víkem. Postup je podobný jako u jednoho vejce – vejce jednoduše vložíte do nádoby, zalijete malým množstvím vody, zavřete víko, několikrát silně zatřepete a stáhnete skořápky.
Nevyhazujte skořápky, ani nevylévejte vodu
Většina lidí vodu po uvaření vajec vylije, ale je dobré ji přelít do jiné nádoby, počkat, až vychladne, a použít ji na zalévání květin doma nebo na zahradě. Minerály obsažené ve skořápkách, jako je vápník, zinek, železo, chrom a fosfor, jsou pro pokojové rostliny prospěšné. Výjimkou jsou však orchideje a vřesy. Důležité je také to, aby voda nebyla solená.
Zdroj: TheKitchn
Napište komentář