Luxusní houska z kynutého těsta k ranní kávě nebo čaji. Příprava je jednoduchá a k výrobě sladkých houstiček stačí pár ingrediencí, které máte doma.
Chuť cukrových houstiček vám určitě připomene dětství. Vyzkoušejte je podle tohoto receptu. Po upečení na vás čeká měkké těstíčko s křupavou kůrčičkou, které je sladké tak akorát. Ideální volba k ranní kávě nebo čaji. Na houstičkách si však určitě pochutná i návštěva. Můžete je upéct i ve skořicové variantě s máslem.
Na 10 houstiček budete potřebovat
- 500 g hladké mouky
- 8 g sušeného droždí
- 50 g másla
- 1 vejce
- 180 ml mléka
- 1,5 lžíce cukru
- 0,5 lžičky soli
Na náplň si připravte
- 30 ml oleje
- 60 g cukru
Postup přípravy
Do mísy prosejte hladkou mouku, přidejte sušené droždí, sůl a cukr. Mléko mírně ohřejte a přidejte k němu změklé máslo, vejce a vše ušlehejte metličkou. Tekutou směs pak přilejte do mísy s moukou. Nyní vypracujte elastické těsto, které se vám nebude lepit na ruce. Pokud je stále lepivé dosypte trochu mouky. Poté mísu s těstem nechte 2 hodiny v teple vykynout.
Těsto přemístěte na pracovní desku, ještě trochu zpracujte a rozdělte ho na 10 stejných dílků. Z každého vytvarujte kouli. Z koule potom prsty namočenými v oleji vytvořte placku o průměru asi 15 cm. Placku pak natřete olejem a posypte cukrem. Nyní ji srolujte do válečku a ten přehněte na půl. Oba konce k sobě přitlačte.
Rozříznutí přeloženého těsta
Nyní rozřízněte těsto nožem, opačným směrem od spoje. Řez tak bude jen částečný. Nyní každou stranu těsta vytočte ven a upravte. Měl by vám vzniknou tvar srdíčka. Houstičky dejte na plech na pečící papír. Nechte jim trochu prostoru a nechte ještě 15 minut nakynout. Pečte na 190°C 25 – 30 minut. Pravidelně kontrolujte, protože každá trouba peče jinak. Houstičky by měly mít nahoře zlatohnědou barvu.
Vyzkoušet můžete i skořicovou variantu. Místo oleje a cukru si vyrobte máslovou náplň. Změklé máslo rozmíchejte s cukrem a přidejte trochu mleté skořice. Placky pak touto směsí natřete, srolujte a dále pokračujte stejným postupem. A je hotovo. Uvidíte, že tyto houstičky neděláte naposledy a každá návštěva po vás bude chtít recept.
Napište komentář