Mnohem chutnější než pizza: Copánky se sýrem a klobásou

slané věnečky

Někteří lidé se netají tím, že mají raději slané zákusky. Někdy se ovšem některý sladký zákusek nahradit slanou verzí nedá. To ovšem neplatí o těchto věnečcích.

Slaný zákusek nemusí být preferencí každého člověka. Čas od času by však měl každý člověk zkusit změnu a místo sladkého si zkrátka dát slané. Někteří ovšem nevědí, jaký typ slaného zákusku by si dali. Tento problém by jistě mohl vyřešit právě tento recept, díky kterému stvoříte naprosto famózní slané věnečky.

Co budete potřebovat

  • 300 ml mléka
  • 200 g klobásy
  • 150 g sýra
  • 60 g másla
  • 450 g mouky
  • 3 polévkové lžíce rostlinného oleje
  • 1 čajová lžička droždí
  • 1 / 2 lžičky soli
  • 1 čajová lžička mleté sladké papriky
  • 1 čajová lžička cukru

těsto šunka a sýr

Uhněťte nejdříve těsto

Základem těchto slaných věnečků je správně uhnětené těsto. Vezměte si tedy větší misku, nalijte do ní teplé mléko, krystalový cukr, sůl a droždí. Vše spolu řádně promíchejte a následně začněte přisypávat mouku. Nezapomínejte stále míchat i v době, kdy do misky sypete mouku. Do misky přidejte ještě rostlinný olej a vše důkladně prohněťte, aby vám vzniklo elastické těsto.

motání věnečků

Připravte těsto na zdobení

Hotové těsto nejdříve přikryjte potravinářskou fólií a dejte jej na 40 minut na nějaké teplé místo. Následně těsto vyjměte z misky a pomocí válečku ho rozválejte na vrstvu silnou přibližně 2 mm. V mikrovlnné troubě nebo v na sporáku v hrnci si rozehřejte máslo, kterým pak celou plochu těsta potřete. Máslo rozetřete opravdu pečlivě i do krajů těsta.

vytvořené slané věnečky

Celé těsto ozdobte

Celou plochu těsta, kterou máte nyní potřenou máslem, je zapotřebí ještě ozdobit, což bude vlastně náplň vašich věnečků. Nastrouhejte sýr na hrubém struhadle a pak ho rovnoměrně rozsypejte na plochu těsta. Klobásu nakrájejte na tenké nudličky a také ji rovnoměrně rozsypte na těsto. Nakonec už jen celou plochu těsta lehce zasypte mletou sladkou paprikou a máte náplň hotovou.

hotové slané věnečky

Vytvořte věnečky a dejte je péct

Těsto následně přeložte napůl a spojte jej. Těsto poté nakrájejte na obdélníčky veliké přibližně 5 cm. Pak už jen spojte konce obdélníčků k sobě tak, abyste vytvořili věneček. Troubu si předehřejte na 180 °C. Připravte si plech, na který dejte pečící papír. Na plech následně vyskládejte veškeré věnečky. Pokud chcete, aby měly zlatavou barvu, potřete je žloutkem. Věnečky poté dejte péct na 30 minut. Po uplynutí této doby je vyjměte z trouby a máte hotovo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*