Vepřová pečeně, jenž je pečená takovým způsobem, který si oblíbí celá vaše rodina

pečená vepřová pečeně

Vepřové maso se hodně lidí bojí doma připravovat. Někteří tvrdí, že je to moc složité, ale opak je pravdou. I o tomto faktu se sami můžete přesvědčit díky tomuto jednoduchému receptu.

Vepřové maso patří mezi nejoblíbenější druh masa. I přesto si jej spousta lidí odepírá z důvodu, že je tučné. Přitom má spoustu benefitů pro lidské tělo, jako je celkem dobrý obsah bílkovin, které jsou nezbytné pro lidské svaly. Oproti například kuřecímu masu je sice tučnější, ale výhodou tuku je, že lépe přenáší chuť jídla. Správná příprava pak tedy vede k neuvěřitelně lahodnému pokrmu.

Co budete potřebovat

  • 800 g vepřové pečeně
  • 1 ks cibule
  • 1 ks mrkve
  • 1 ks zeleného pórku
  • 1 stonek celeru
  • 1 stonek tymiánu
  • 1 stroužek česneku
  • trochu másla
  • olej dle chuti
  • 3 krabičky čerstvé smetany
  • 5 cl suchého bílého vína
  • 5 cl telecí šťávy
  • 8 plátků slaniny
  • 8 plátků goudy
  • sůl dle chuti
  • pepř dle chuti

vepřová pečeně a surovinyZačněte krájením zeleniny

Nejprve si připravte veškerou zeleninu. Připravte si tedy destičku a nůž, oloupejte cibuli a nakrájejte ji nadrobno. Poté oloupejte i mrkev a také ji nakrájejte na malé kousky. Nakonec nakrájejte na kostičky celer a na plátky zelený pórek. Nyní máte zeleninu nakrájenou a můžete se tedy vrhnout na další část receptu, kterou bude příprava samotné pečeně.

pečeně na pánvi

Pečeni nejdříve osmažte

Pro osmažení pečeně budete potřebovat velikou pánev, aby se vám do ní celé maso vešlo. Na středním plamenu rozehřejte kousek másla a přibližně lžíci oleje. Poté na pánev dejte maso a ze všech stran jej osmažte. Jakmile budete mít maso ze všech stran lehce osmažené, přidejte do pánve veškerou nakrájenou zeleninu, osolte, opepřete, přilijte bílé víno a telecí šťávu. Následně suroviny okolo masa promíchejte, oheň stáhněte na mírný a takto vařte asi 30 minut.

suroviny k pečeni

Předehřejte si troubu

Mezitím, co se vám opéká pečeně na pánvi, si dejte předehřát troubu na 200 °C. Po opékání vyjměte pečeni z pánve a nechte ji vychladnout. Šťávu, která vznikne po výpeku, tak přes síto přelijte do misky, ve které ji smíchejte se smetanou. Po vychladnutí maso nakrájejte na 8 plátků, ale neukrojte je celé, spodek masa nechte spojený. Do výřezů poté vložte plátky slaniny a sýru, maso svažte provázkem, aby se vám nerozjelo.

svázané maso a ingredience

Pečeni dejte zapéct

Připravte si zapékací mísu, ve které budete pečeni péct. Připravené maso do zapékací mísy vložte, pokapejte smetanovou směsí a dejte jej do trouby na přibližně 10 minut. Během pečení maso ještě několikrát smetanovou směsí polijte, ale něco si nechte až na závěr.

hotová pečeně

Po uplynutí doby na pečení vyjměte zapékací mísu z trouby a nakrájejte maso na plátky. Poté již jen naservírujte na talíř a zalijte trochou smetanové směsi. V tuto chvíli máte hotovo a můžete si pochutnat na výborném jídle.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*