Pes si na klíně pianistky vychutnává vážnou hudbu stejně jako člověk

Fotografie: Ron Clausen / Creative Commons / Attribution 2.0

Podívejte se na tohoto roztomilého pejska, z jehož výrazu je jasně patrné, jak si užívá tóny klavírní hudby. Jeho posvátný výraz blaženosti mluví za vše.

Hudba je univerzálním jazykem a reagují na ni malá miminka, ale jak dokazuje toto video, i mnohá zvířata. Tento roztomilý bílý pejsek se nechává unášet tóny klidné klavírní skladby. Jakoby se ocitl v úplně jiném světě a opravdu si to užívá. Video už zhlédli miliony lidí a spokojený výraz v pejskově tváři vás zaručeně také pobaví.

Pejsek je v posvátném transu

V krátkém videoklipu můžete vidět pejska, který sedí na klíně svého páníčka a poslouchá, jak hraje na klavír. Příjemná a klidná hudební skladba se mu evidentně velmi líbí a na jeho tváři se rozprostírá až posvátný výraz. Jakoby byl v úplně jiném světě, ze kterého se mu nechce vracet zpátky. Je vidět, že hudba dokáže svým kouzlem oslovit i zvířata.

Roztomilé video si na internetu pustilo už přes milion lidí a zaplavili sekci komentářů zprávami o vlastních zkušenostech s hudbou a domácími mazlíčky. Mnozí také poukazovali na to, jak je hudba důležitou součástí při trávení volného času s rodinou a přáteli. Hudba v nás z nějakého důvodu vyvolává emoce a typ hudby, kterou posloucháme může mít vliv na naše celkové rozpoložení.

Hudba dokáže ovlivňovat naši náladu

Mnoho lidí tak volí už k rannímu vstávání energickou hudbu, která je může povzbudit a pomoci rychleji se přepnout do denní aktivity. Často si však také vyslechneme tklivější a smutnější melodie a jistě z vlastní zkušenosti víte, že zanechají stopy na vaší náladě a budete se cítit více melancholičtí. Je příjemné, že si lze vybírat z nepřeberného množství žánrů a zvolit si hudbu, která nám pro daný okamžik bude nejvíce vyhovovat.

Podle některých studií však mají i různé druhy zvířat své oblíbené žánry. Tak například krávy dávají přednost klasické hudbě. Papoušci si nejvíce užívají pozitivní tóny reggae stylu a žraloci zase preferují heavy metal. Co přesně se jim však v hudbě líbí a jak skutečně ji zvířata vnímají a zda slyší to stejné, co my lidé, se nám asi zjistit nepodaří.

Stresovaného psa může hudba uklidnit

Faktem však je, že mnoho majitelů svým psům hudbu pouští nebo ji poslouchají společně. Také s nimi tančí nebo zpívají. Na to dokonce reagovala i společnost Spotify, která poskytuje hudbu a vytvořila speciální zvířecí playlisty, které můžete vašemu mazlíčkovi pustit. Možná se to zdá jako žert, ale pravdou je, že obzvlášť ve chvílích, kdy je pes ve stresu, může mu uklidňující hudba výrazně pomoci. Obzvlášť v době novoročních ohňostrojů nebo při bouřce.

Pokud se rozhodnete pejska začít hudebně vzdělávat, pamatujte na to, že stejně jako u lidí, vyvolává různá hudba u psů různé pocity. Většina psů tak bude při heavy metalu neklidná a bude je provokovat ke štěkání a vytí. Popová hudba, zdá se, na psi nemá žádný zásadní vliv, za to ta klasická je dokáže opravdu uklidnit. Zkuste a uvidíte, možná vašeho pejska zachytíte se stejně posvátným výrazem, který má na tváři i hlavní protagonista tohoto videa.

Zdroj: Original.Newsbreak

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*