Gordon Ramsey prozradí, proč jste celý život krájeli cibuli špatně: To je jeho tajný trik

plátky cibule a nůž
Fotografie: Pixabay

Cibule je prakticky základem mnoha jídel, bez které většina receptů nedává smysl. Ať už ji tedy máte nebo nemáte rádi, dříve nebo později ji budete muset nakrájet.

Krájení, sekání, lámání. No existuje víc způsobů, jak tuto zeleninu rozdělit na malé částečky. Způsob krájení také většinou závisí na jídle, které připravujete. A je opravdu podstatné zvládnout tu správnou techniku. Právě tak totiž získáte do pokrmu co nejvíce chuti. Jaký je tedy správný způsob krájení cibule? Gordon Ramsey je světově známý šéfkuchař, který se často dělí o své triky i v základních věcech. Tudíž prozradil i zde prozradil svou techniku.

Několik obecných tipů úvodem

Kromě zmíněné techniky je důležité zajistit několik věcí, aby vám příprava cibule nezabrala věčnost. V první řadě si sežeňte opravdu ostrý nůž. Tupá čepel vám totiž místo nakrájení cibuli rozdrtí, což je klíčový rozdíl. Máte tak velkou šanci, že přijdete o mnoho šťávy a ani kousky nebudou nic moc. Použijte proto kuchařský nůž, protože váha čepele vám krájení velmi usnadní. Na menší nože musíte zbytečně tlačit, větší mají také větší řeznou délku.

Gordonův tajný trik

Protože je Gordon Ramsey člověk, který naporcuje kuře i poslepu, cibule pro něj není problém. Navíc se u tohoto triku ještě vyhnete slzám v očích, protože bude zpracována velmi rychle. Klíčové je nechat na cibuli kořen, tedy hnědé místo na jednom z konců. Jakmile ho odstraníte, cibule začne krvácet a vy plakat. Přeřízněte ji celou napůl a nechte práci udělat váhu nože, nikoli tlak vašich rukou. Pak o polovinu cibule opřete tři prsty.

Jejich klouby jsou „měřákem“ pro umístění čepele nože. Všimněte si, že Gordon cibuli nekrájí skrz, ale jen do blízkosti kořene. Klidné dlouhé řezy. Pak ji stiskněte opět k sobě a začněte řezat vodorovně. Jakmile máte zeleninu takto připravenou z obou směrů, opět ji stiskněte jako tenisový míček. Opět odzadu a získáte konečně krásně nasekané kousky. Zbytky od kořene můžete ještě okrájet, takže nakonec vám zůstane jen on.

Opravdu kuře poslepu?

K této zajímavosti došlo během pořadu MasterChef. Soutěžící měli dokonale využít všechny vynikající části kuřete, kterému Gordon přezdívá „kuchařův sen“. Sám tehdy konstatoval, že je to „tak snadné, že bych to zvládl se zavřenýma očima. Jeden z porotců proto nelenil a předal mu černou pásku na oči. Hvězda kulinářského nebe se nedala zaskočit, se zakrytým zrakem nabrousila nůž a ještě se všech zeptala, jestli opravdu dobře vidí.

Zdroj: Newsner

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*