Krájení cibule bez slz: Přípravu často používané zeleniny usnadní obyčejná svíčka

Fotografie: Robert Loescher / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Cibule je obvykle důležitou, někdy dokonce nepostradatelnou přísadou mnoha pokrmů. Ve většině kuchyní se bez ní tudíž nedá dlouhodobě obejít. Akorát to loupání většině lidí nedělá radost.

Krájení této zeleniny umí být pěkně zákeřné, nejedná se tedy o něco, na co by se kuchaři zvlášť těšili. V první řadě vás totiž nutí k pláči bez ohledu na to, jak moc se snažíte soustředit. Její vrstvy umí být také pěkně nepoddajné, a ne vždy vám tak vyjdou uhlazené plátky nebo kousky. A pokud jste ji zrovna opláchli, umí se opravdu chovat jako divoká ryba čerstvě vytažená z vody. Jak si s tím tedy poradit a tento kousek přírody trochu zkrotit?

Úprava jako u pečení buřtů

Trik je vlastně celkem jednoduchý. Jako první krok si celou cibuli rozřízněte na poloviny. Ty položte na prkénko a shora do nich vyřízněte drážky, aniž byste se dostali skrz. Vznikne vám tak něco jako naříznutý špekáček. Otočte cibuli o 90 stupňů a pusťte se do krájení na kostičky. Nejenže bude zelenina krásně stát na místě, ale výsledkem budou kousky jako z fotek v kuchařkách. Přesněji viz video dole, které ukazuje kompletní postup.

Do boje proti slzám

Je vůbec možné nakrájet cibuli i nadrobno a neuronit přitom ani slzu? Několik tipů znaly už naše babičky, na které je v kuchyni docela spolehnutí. Obecně však závisí hlavně na vaší individuální citlivosti, případně také okolních podmínkách. Například profesionální kuchaři radí krájet opravdu rychle. Pomáhá se naučit se na cibuli nedívat, nebo ji držet co nejdál od sebe. Trochu praxe a zvládnete to i bez zranění.

Brýle bez šnorchlu

Zní to podivně, ale nasazení brýlí, které kompletně izolují vaše oči, opravdu funguje. Slzení od cibule je způsobeno uvolněním dráždivých látek. Jakmile se ale nedostanou k vašemu obličeji, nemohou nic podráždit. Ponechme stranou orosení či to, že budete vypadat divně. Vy nebudete plakat, jen asi sklidíte nějaké ty překvapené pohledy od členů rodiny.

Hořák, svíčka nebo jiný plamen

Dejte si vedle prkénka na krájení zapálenou svíčku. Plamen způsobí, že se vám vůně cibule a dráždivé látky nedostanou až do očí. Podobně funguje i to, pokud se poblíž cibule zrovna vaří voda. Stačí ji krájet u plotny, kde bublá hrnec.

Větrání, digestoř či okna

Kromě neutralizace výparů je dobrá metoda se jich kompletně zbavit. Udělejte si u krájení trochu průvan pomocí stolního větráku a jednoduše se výparů zbavte. Pomůže i šikovně nastavená a maximálně jedoucí digestoř a otevřená okna.

Zdroj: The Kitchn, Real Simple

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]