Pokud k vám přijde nečekaná návštěva, a vy nemáte ponětí, co jim přichystat k jídlu, je tu jeden recept. Záchrana v podobě masových koláčků bude chutnat všem.
Nedrolící se koláče s masovou náplní jsou nejen chutné, ale i jednoduché na přípravu. Zůstanou dlouho čerstvé, tudíž, přijde-li k vám nečekaná návštěva, již si nemusíte lámat hlavu s tím, co ji přichystáte. Stačí je totiž dát na talíř, popřípadě doplnit nějakou zeleninu, hlavně kyselé okurky a rajčata, a máte vystaráno. Vaření totiž nemá být složité, má být hotové za chvíli. Což tyto koláčky jsou. Jejich další výhodou je samozřejmě i to, že se nijak nedrobí, tudíž nemusíte mít strach z drobků na zemi a na koberci.
Ingredience potřebné na přípravu
- 200 mililitrů teplého mléka
- 200 mililitrů teplé vody
- 1 čajová lžička soli
- 1 vejce
- 7 gramů droždí
- 130 gramů másla
- 700 gramů mouky
- 500 gramů mletého masa
- 2-3 kusy cibule
- sůl, pepř, bylinky, koření
Dále si ještě připravte jeden žloutek a dvě polévkové lžíce mléka, bude to potřeba na finální mazání. Bylinky a koření použijte takové, jaké máte rádi, výborně slouží sušený česnek a majoránka. Nebojte se ani libečku, ačkoliv je silně aromatický, tak je i zároveň velmi chutný. Celá tato dávka vyjde na 8 kousků, proto si klidně ještě polovinu dávky přidejte.
Postup přípravy
Do misky vklepněte vejce a přidejte sůl. Dobře je spolu vyšlehejte metličkou. Následně k nim přidejte teplé mléko, teplou vodu a droždí. Voda ani mléko nesmí být horké, pouze teplá. Ani vlažná teplota není ta nejvhodnější. Ke směsi přidejte mouku a vypracujte vláčné těsto. Přikryjte misku s těstem utěrkou a nechejte 40-60 minut odpočívat na teplém místě.
Mezitím si připravte maso. K němu dejte nakrájenou cibuli a koření s bylinkami. Pořádně to spojte a maso dejte na chvíli odležet, aby se všechny chutě dobře propojily. Vykynuté těsto si zatím upravte do podoby válečku a rozdělte na 16 kusů. Následně si každý kus rozválejte, potřete rozpuštěným máslem a dejte do mrazáku na 40 minut.
Vezměte 1 sklenici mletého masa a 1 sklenici sýra. Za minutu máte skvělý oběd, večeři nebo jen tak chuťovku
Po vytáhnutí do každého kusu těsta přidejte masovou směs a druhým kusem těsta to celé přikryjte. Pak už je jen stačí dát na plech s pečícím papírem, potřít žloutkem s mlékem. Dejte koláčky péct na 180 °C na zhruba 20 minut. Doba pečení se ale může lišit, záleží, jakou používáte troubu.
Po vytáhnutí a vychladnutí máte připravené skvělé zobání pro nečekanou návštěvu. Můžete je taktéž i uschovat na později, vydrží vám až čtyři dny v lednici, v mrazáku potom i tři měsíce. Stačí je pouze rozhřát v troubě na horký vzduch, budou připraveny za pět minut.
Napište komentář