Rustikální recept na skladování rajčat. Takto vydrží roky kdekoliv, ale jsou tak výborné, že je sníme během měsíce

nakládaná rajčata

Rajčata jsou velmi chutným druhem zeleniny, který si mnoho lidí pěstuje doma na zahradě. Častým problémem ale je, že jejich úroda je sice hojná, nevíme ale jak je zpracovat.

Ideálním řešením je tento rustikální recept, díky kterému budou naše nakládaná rajčata nejen lahodná, ale i velmi sladká a chutná. Zároveň si ale zachovají svojí jedinečnou chuť, díky které jsou tak oblíbená. Díky jejich naložení si tento lahodný druh zeleniny můžeme dopřát i v zimě, kdy jej na zahradě jen stěží vypěstujeme.

Ingredience potřebné na nakládaná rajčata:

  • 1 kilogram zralých rajčat
  • 5 stroužků česneku
  • 6 kuliček černého pepře
  • 10 listů třešně, 10 listů rybízu
  • sůl, cukr, kopr
  • kyselina citrónová

Příprava nakládaných rajčat krok za krokem

Nejprve si umyjeme sklenice, ve kterých chceme rajčata skladovat. Ty následně umístíme do trouby a necháme je zde po dobu 10 minut na 100 stupňů. Mezitím si do hrnce nalijeme vodu, kterou přivedeme k varu. Do připravených sklenic umístíme listy rybízu a třešně. Česnek si nastrouháme na jemném struhadle a umístíme jej na listy. Vše zasypeme špetkou soli, lžičkou cukru a kuličkami černého pepře.

Kopr utrhneme na zahradě v jeho celé podobě

Aby byly nakládaná rajčata nejen chutná, ale i vypadala ve sklenici dobře, umístíme do každé sklenice také kopr. Ten použijeme včetně jeho květů, tedy v podobě, kdy svým vzhledem připomíná malé deštníky. Do takto připravených sklenic poté postupně naskládáme také rajčata. Vroucí vodu v hrnci smícháme s kyselinou citrónovou a ještě chvíli povaříme.

rajčata

Opakovaný postup nám zajistí dokonalou chuť

Do sklenic poté nalijeme vzniklý roztok a to až po jejich okraj. Rajčata takto necháme naložená po dobu 15 minut, následně vodu ze sklenic opatrně slejeme a umístíme zpět do hrnce. Ten dáme na sporák a podruhé přivedeme k varu. Postup následně opakujeme, opět horkou tekutinou naplníme sklenice až po okraj. Jakmile nám sklenice vychladnou, umístíme na ně víčko a uložíme je na chladné a stinné místo, kde je můžeme skladovat několik měsíců.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*