Letní období přímo svádí k tomu, abychom se vrhli na pečení dezertů s ovocem. Je to hlavně proto, že v tomto čase najdeme čerstvé plody nejen na naší zahrádce, ale i v obchodech.
Výhodou ovoce je také to, že je významným nositelem cukru. Dezerty, které s touto surovinou připravujeme, nemusíme již tolik sladit ani dochucovat. Tu jedinečnou chuť a zároveň svěžest výslednému pokrmu dodají právě vhodně zvolené plody. Na následující recept je ideální volbou použití jahod, ale i borůvek, malin nebo ostružin. Vyhýbat bychom se neměli ani rybízu.
Ingredience potřebné na přípravu jahodového koláče:
- 300 gramů vybraných bobulovitých plodů
- 140 gramů mouky
- 40 gramů škrobu
- 3 středně velké vejce
- 60 gramů zakysané smetany
- 80 gramů rostlinného oleje
- 100 gramů cukru
- prášek do pečiva
- vanilkový cukr
- špetka soli
Základem každé dobré buchty je správně propracované těsto
Nejprve si vytvoříme hladké těsto. Na jeho přípravu budeme potřebovat hlubokou mísu, ve které si smícháme vejce, oba dva druhy cukru a špetku soli. Pomocí ručního mixéru směs vyšleháme do hladké hmoty. Následně do směsi přidáme zakysanou smetanu a rostlinný olej. Vše důkladně promícháme tak, aby nám vznikla jednotná a tekutá hmota.
Postupně do směsi přidáváme také suroviny sypké
Do druhé mísy si nejprve prosejeme mouku, ke které následně přidáme také škrob a prášek do pečiva. Jakmile máme sypké suroviny promíchány, postupně je přidáme do první, vaječné směsi. Následně si vypracujeme hladké těsto tak, aby v něm nebyly hrudky. Vybrané ovoce si nejprve omyjeme a následně obalíme ve škrobu.
Vše dáme do trouby a můžeme jen čekat
Jakmile máme všechno připraveno, vezmeme si plech na pečení, na který umístíme pečící papír. Ten na plech dáváme tak, aby pokryl nejen samotné dno, ale i boky celého plechu. Na plech nalijeme zhruba 1/3 těsta, na kterou následně umístíme polovinu našeho ovoce. Vrstvu ovoce opět zalijeme 1/3 těsta a následně nasypeme na plech druhou polovinu ovoce. Poslední vrstvou bude opět těsto. Koláč pečeme v troubě po dobu 50 minut a to na 180 stupňů.
Napište komentář