Když se řekne slovo babička, ještě stále se velkému množství lidí vybaví žena se zástěrou, která drží čerstvé buchty. A právě na takové buchty, jako od babičky, pro vás máme recept.
Plnění kynuté buchty se vždy řadily mezi alchymii, která patřila do rukou zkušených žen, jako jsou právě babičky. Díky tomu, že v minulosti byly tyto ženy převážně doma, právě pečení bývalo jejich největším koníčkem a byly v tom opravdu dobré. Udělat proto buchty, které by se chutí přiblížily těm od babičky, se mlže zdát složité. Pojďme to ale přeci jenom zkusit.
Ingredience potřebné na přípravu plněných buchet:
- 570 gramů hladké mouky
- kávová lžička soli
- polévková lžíce cukru
- polévková lžíce droždí
- 120 mililitrů mléka
- 120 mililitrů vody
- 20 mililitrů rostlinného oleje
- 2 vejce
- marmeláda (dva druhy)
Nejprve si zaděláme těsto, to je základem receptu
Na přípravu těsta budeme potřebovat hlubokou mísu. Do té si nejprve nasypeme mouku, tu následně smícháme s cukrem, solí a droždím. V této směsi uděláme důlek, kam nalijeme teplé mléko a vodu. Vše doplníme vejcem a postupným promícháním si tak velmi jednoduchým způsobem zaděláme kynuté těsto. Na dokonalé promíchání těchto surovin je ideální použít ruce.
Nadýchaná hrníčková buchta za 33 Kč. Praktické servírování a chuť luxusních cukráren si zamiluje celá rodina
Jakmile máme hotové těsto, jsme téměř u konce
Ve chvíli, kdy se nám ingredience spojí, přidáme do mísy ještě rostlinný olej. Těsto hněteme do té doby, dokud nám nevznikne nelepivá hmota. Tu umístíme do nádoby, kterou jsme předem vymazali rostlinným olejem. Misky přikryjeme utěrkou a těsto necháme na teplém místě bez povšimnutí kynout minimálně jednu hodinu.
Z těsta jednoduše vytvarujeme buchty
Vykynuté těsto ještě jednou prohněteme a rozdělíme jej na 12 stejných dílů. Ty postupně umístíme na plech, na kterém bude pečící papír. Každý z těchto bochánků jemně přitlačíme k plechu a uprostřed vytvoříme otvor, který naplníme vybranou marmeládou. V ideálním případě by se nám jednotlivé bochánky neměly vzájemně dotýkat. Takto připravený bochánky potřeme rozšlehaným vejcem a necháme péct po dobu 25 minut na 190 stupňů.
Napište komentář