Vláčný šlehaný dezert s příchutí Srbska. Zkuste moučník s nadýchanou a jemnou náplní. Pokud vás už nebaví točit neustále stejné recepty dokola, tento koláč bude příjemnou změnou.
Nic nadýchanějšího a jemnějšího jste v životě nejedli. Srbský dort Šampita je vláčný šlehaný dezert, který potěší spoustu mlsných jazýčků. Pokud už nevíte, co péct, když mají dorazit hosté, a bábovka nebo perník už vás nudí, zkuste recept na tuto srbskou pochoutku. Věřte, že se po ní jen zapráší.
Srbský dort Šampita
Jemný a nadýchaný dezert, po kterém vám návštěva utrhá ruce. Chcete-li zkusit v umění pečení něco nového a světového, srbský dort Šampita je to pravé. Sami budete překvapeni, jak je jednoduchý, přitom tak dobrý.
Suroviny na těsto:
- 7 vaječných žloutků (bílky si nechte na krém)
- 100 g cukru moučka
- 70 ml slunečnicového oleje
- 70 ml mléka
- 100 g mouky
- 1 ČL kypřicího prášku do pečiva
Suroviny na krém:
- 7 vaječných bílků
- špetka soli
- 480 g cukru moučka
- 24 g vanilkového cukru
- 100 ml vody
- 1 PL citronové šťávy
- cukr moučka na posypání
Tento odlehčený a nadýchaný kokosový dort znám od kamarádky z luxusní cukrárny. Obsahuje minimum kalorií
Příprava dezertu:
Žloutky oddělte od bílků a v mixéru je vyšlehejte s moučkovým cukrem, dokud nezískáte jemný krém. Poté přilijte olej, mléko a prosátou mouku společně s práškem do pečiva. Než se vám všechny suroviny spojí, vyložte si plech pečicím papírem. Hotové těsto rovnoměrně vylijte na plech. Pečte v troubě vyhřáté na 180 stupňů po dobu 10 minut, dokud korpus nezíská zlatavý vršek. Jakmile je těsto hotové, nechte ho zcela vychladnout a poté rozkrojte na 2 stejné díly.
Nyní přišel čas na krém. Do hrnce vsypte moučkový cukr, vanilkový cukr a nalijte vodu. Za občasného míchání přiveďte k varu. Vznikne vám sladký sirup, do něhož pak přidejte citronovou šťávu a promíchejte. Vařte ještě asi 12 minut na mírném plamenu. Vedle v hlubší míse vyšlehejte bílky se špetkou soli do tuhého sněhu. Při stálém šlehání vmíchejte vzniklý sirup po malých částech.
Teď je potřeba dezert sestavit. Jednu část korpusu položte na talíř a rovnoměrně rozetřete sněhový krém. Na vrch položte druhou část korpusu. Můžete si ji předem nakrájet na 6 stejných čtverečků. Dezert zasypte moučkovým cukrem a vložte alespoň na 3 hodiny do lednice. Pak můžete servírovat.
Napište komentář