Palačinky nejsou neznámým pokrmem a recept na ně má v hlavě téměř každá maminka a babičky. Překvapivé ale je, že i tak obyčejné jídlo, jako jsou palačinky, se dá připravit neobyčejně.
Oblíbené jídlo, kterým bezesporu palačinky jsou, se dají připravit i v odlehčené verzi a díky tomu si je mohou dopřát i lidé se zdravotním omezením. Palačinky, ve kterých vynecháme mouku, jsou překvapivě velmi chutné, ale také výživné. Nemusíme se bát, jejich příprava není o moc náročnější, než je obvyklé.
Ingredience potřebné na přípravu palačinek bez mouky:
- 6 vajec
- 500 mililitrů mléka
- 5 polévkových lžic škrobu
- 300 gramů tvarohu
- 2 polévkové lžíce slunečnicového oleje
- 150 gramů zakysané smetany
- cukr
- sladká smetana
Základem je hladké těsto bez hrudek
Do hluboké misky si nejprve rozklepneme vejce, které vyšleháme společně s cukrem. Postupně do vzniklé směsi zašleháváme také škrob a to tak, abychom ve směsi neměli jedinou hrudku. Jakmile je její konzistence hladká, přidáme také mléko a slunečnicový olej. Těsto necháme stranou a na pánvi si rozpustíme máslo, na kterém následně budeme palačinky připravovat.
Hotové palačinky dáváme stranou
Postupně na připravené pánvi uděláme palačinky z celé směsi. Jakmile je máme hotové, připravíme si náplň. Na tu bude potřeba smíchat cukr s tvarohem a 1 vejcem. Směs pořádně promícháme a namažeme ji na každou připravenou palačinku. Ty pak postupně srolujeme a položíme je na plech. Na jejich povrchu palačinky ještě potřeme zakysanou smetanou.
Kam se hrabou lívance. Tchyně si z dovolené přivezla recept na slané „obálky“. Každý teď hledá tento recept, uložte si ho
Zapečené palačinky jinak, než je obvyklé
Připravený plech umístíme do trouby a necháme je 10 minut péct na 180 stupňů. Jakmile jsou palačinky hotové, vyndáme je z trouby, necháme vychladnout a můžeme servírovat. Hodí se ideálně jako snídaně, ale neurazí ani jako svačina během dne. Může se jednat o oblíbený pokrm našich dětí, rozhodně ale neurazí ani dospělého a doplnit je můžeme o lahodnou kávu.
Napište komentář