Mozzarella je oblíbeným pokrmem, málokdo ale ví, že se dá velmi snadno připravit doma. Dokonce tak snadno, že si ji nebudete chtít už nikdy koupit v obchodě.
Mozzarella je typ italského sýra, který je známý svou měkkou a elastickou texturou a mírně slanou chutí. Tento sýr je tradičně vyroben z kravského mléka, ale může se také vyrábět z mléka buvolího. Jeho charakteristická vlastnost spočívá v tom, že se tvaruje do kulatých koulí a používá se často jako hlavní ingredience v italské kuchyni, zejména na pizzách, v salátech caprese a v různých těstovinových pokrmech.
Ingredience potřebné na přípravu domácí mozzarelly:
- 4 litry čerstvého, nepasterizovaného mléka
- 1 sáček citronové soli
- 20 mililitrů tvarohu
- 1 lžička nejodizované soli
Domácí mozzarella bez zbytečné námahy
Zahřejte mléko na teplotu asi 10-15 stupňů Celsia. Rozpusťte polovinu sáčku citronové soli ve 4 lžících destilované vody bez chlóru a přidejte tento roztok do mléka. Důkladně promíchejte. Přidejte zbývající polovinu citronové soli přímo do mléka a opět promíchejte. Ohřejte mléko na teplotu 31-32°C a přidejte tvarohový roztok. Opět promíchejte a nechte stát 20-30 minut, dokud se mléko nesráží.
Domácí karamelový krém ze 3 ingrediencí: Hodí se doslova do každého dezertu. Ušetří vám spoustu peněz
Procesem srážení nám vznikne tvaroh
Poté, co se mléko zcela srazí, vytáhněte sražený tvaroh z hrnce a umístěte jej do mikrovlnné misky. Ohřejte sražený tvaroh v mikrovlnné troubě na maximální výkon po dobu 30 sekund. Opakujte tento krok, dokud tvaroh nebude horký a elastický. Slijte syrovátku a hlaďte tvaroh směrem ke stěně misky. Poté znovu ohřejte v mikrovlnné troubě po dobu 30 sekund.
Konečný proces a můžeme podávat
Slijte syrovátku a přidejte lžičku soli. Zlehka prohněťte a znovu ohřejte v mikrovlnné troubě. Poté, co se tvaroh stane lesklým a elastickým, vyjměte jej z misky a rozprostřete na potravinovou folii. Zformujte do požadovaného tvaru (kulatý nebo váleček) a zabalte mozzarellu do potravinářské fólie. Dejte na 30 minut do lednice, aby se usadila.
Napište komentář