Mozzarellové tousty v těstíčku. Italská snídaně, která vás překvapí

Jednoduchá snídaně Italů, kdy postačí jen pár ingrediencí k delikátnímu chuťovému zážitku. Udělejte si výjimečné ráno. 

Pokud vám leží nevyužitá mozzarella v lednici a nevíte, na co jiného ji krom obloženého talíře použít, nezoufejte. Chuť tohoto typického italského sýra sice není nijak výrazná, ale pokud jí dopomůžete k teplé a táhlé podobě, získáte něco naprosto neodolatelného. Vždyť právě na kouzlu táhnoucí se mozzarelly stojí většina italských lahodností. Vzpomeňte si třeba na pizzu Margaritu či italskou omeletu. 

Varianty pro osoby s potravinovými alergiemi 

Jednoduchý pokrm, na který potřebujete minimum ingrediencí a nemusíte se ho stydět připravit k snídani ani tchýni. Ranní pochutnání s toustem a sýrem v těstíčku totiž nemá chybu. Nepochybně a neodmyslitelně k mozzarelle patří také rajčata a bazalka, takže si den předem ještě zaběhněte na trh. Do toustu ale dejte jen samotnou mozzarellu, aby se vám nerozpadaly. Rajčata s bazalkou pak použijte na ozdobu při servírování. 

Na své si přijdou i lidé s alergií na laktózu, vejce či lepek. Pokud potřebujete nahradit v tomto receptu vejce, použijte směs zvanou Hraška, určenou k obalování. Speciální bezlepková směs z luštěnin, která po smíchání s vodou utvoří krásné těstíčko. Kdyby jste pak potřebovali pohostit někoho s laktózovou intolerancí, je již běžně k dostání i bezlaktózová mozzarella. S jistotou ji najdete v kterémkoli větším supermarketu. Bezlepkové tousty už koupíte také téměř všude.

Ingredience a postup na mozzarellové tousty v těstíčku

  • 130 g mozzarelly / bezlaktózové mozzarelly
  • 8 ks toustového chleba / bezlepkového toustového chleba
  • 2 ks vejce / 2 lžíce směsi Hraška
  • Mletý černý pepř
  • 150 ml mléka / bezlaktózového mléka
  • 3 lžíce mouky / bezlepkové mouky
  • Špetka soli
  • Slunečnicový olej
  • Rajčata a bazalka na ozdobu

Tuhé okraje toustového chleba odřízneme, aby nám zůstal jen měkký střed. Poté nakrájíme mozzarellu na tenké plátky a vložíme do středu měkké části chleba. Zakryjeme druhou částí tak, aby nám vznikl sendvič. Vejce rozšleháme společně se solí a pepřem. Pokud používáte Hrašku, rozmíchejte ji ve vodě tak, aby vám vzniklo řidší těstíčko, podobné konzistenci vajec. 

Do hlubokých talířů si nachystejte zvlášť mléko, mouku a do posledního rozšlehaná vejce. Nejprve krátce namočíme v mléce, poté obalíme v mouce a nakonec ve směsi vajec nebo Hrašky. Na rozpálené pánvi s trochou oleje pak smažíme do zlatova. Vylepšit chuť můžete opečením na kvalitním olivovém oleji. Nakonec můžete dozdobit rajčaty a bazalkou. Dobrou chuť!

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]