Pomazánky jsou výbornou a zdravou cestou, jak zpracovat nejrůznější suroviny. I dětem díky nim můžete do jídelníčku nenápadně vpravit množství vitamínů, proteinů či bílkovin.
Jak již název napovídá, jde o směsi, které se mažou na chleba, veku, jednohubky, ale i krekry nebo zeleninu. Mohou být sladké i slané. Jejich složení se liší v závislosti na kulturních a kulinářských tradicích v různých koutech světa. Každá kultura se vždy snažila zpracovat místní suroviny. Proto například ve Francii jsou běžné pomazánky ze smetanového sýra brie (českou obdobou je oblíbený Hermelín), cammembert (i tady máme českou variantu – Nivu) nebo nejrůznější paštiky, například zvěřinové či foie gras.
Rychlá vaječná pomazánka
Italská kuchyně zase nabízí různé pomazánky s využitím piniového či bazalkového pesta, rajčatové omáčky passata nebo mozzarelly s rajčaty a bazalkou. Hummus, tahini (sezamová pasta) a babaganoush (předkrm z lilku) jsou běžné na Blízkém východě. Tyto pomazánky se často podávají s pita chlebem. V našich končinách se pro pomazánky hojně využívají sýry, tvaroh, barevná paprika, hořčice, okurky, cibule, česnek nebo ředkvičky. V posledních letech se pro zdravější variantu pomazánek používá i avokádo. Jednu surovinu ale mají snad všechny kuchyně společnou: vejce.
Ingredience:
• tavený sýr – 1 ks;
• vařená vejce – 2 ks;
• zakysaná smetana – 2 polévkové lžíce;
• hořčice – 1 lžička;
• mletý černý pepř – špetka;
• sůl – špetka.
Tato lahodná pomazánka ze 3 surovin se hodí doslova ke všemu. Můj manžel ji chodí ujídat i samotnou
Příprava pomazánky:
- Tavený sýr nastrouhejte na hrubém struhadle. Můžete ho dát předem do mrazáku, aby se snadněji strouhal.
- Stejně tak nastrouhejte na hrubém struhadle natvrdo uvařená vejce.
- Do směsi přidejte zakysanou smetanu a hořčici, přisypte mletý černý pepř a sůl.
- Smíchejte všechny ingredience.
- Chleba lehce osušte na suché rozpálené pánvi a směs na něj rozetřete.
Napište komentář