Tradiční majonéza, jak ji známe, tedy vyráběná z vajec a oleje, je oblíbenou pochoutkou. Nicméně lidé hledají alternativu se zdravotními benefity, případně i veganskou verzi.
Není pochyb o tom, že původní jemná textura perly francouzské kuchyně oslovuje mnoho lidí i dnes. Ale tradiční majonéza má málo zdravotních výhod, navíc se jí vyhýbají lidé, kteří nechtějí konzumovat potraviny živočišného původu. Jablečná majonéza, jejíž recept najdete níže, je výbornou alternativou k obvyklé salátové zálivce! Jablečná majonéza je mnohem zdravější než majonéza tradiční, protože tukové složky jsou nahrazeny fruktózou. V souladu s tím se snižuje obsah kalorií.
Jablečná majonéza, prvotřídní dochucení pro každý salát
Jablečná majonéza navíc disponuje příjemnou vůní a pikantní, navinulou, vytříbenou chutí. Navíc přináší zdravotní výhody jablek, tedy vitamíny podporující imunitní systém a zdravou pokožku či vlákninu, která napomáhá trávení a udržuje zdravou hladinu cholesterolu. Antioxidanty v jablkách pomáhají bojovat proti zánětům a snižují riziko chronických onemocnění, jako jsou srdeční choroby. Znásobte to vše klasickou jemnou texturou majonézy a získáte kulinářský sen!
Ingredience
- 300 g zelených jablek
- 200 ml rafinovaného rostlinného oleje
- 1 polévková lžíce bavorské hořčice
- 0,5 lžíce citronové šťávy
- kurkuma podle chuti
- mletý černý pepř podle chuti
- sůl podle chuti
- koření podle chuti
Tato lahodná svačinka na český způsob je mojí volbou č. 1, když chci ušetřit a nestíhám
Příprava
- Jablka důkladně omyjte a pečte ve slupce 30 minut při 180 stupních.
- Poté je oloupejte a šlehejte mixérem, dokud nebudou mít měkkou, homogenní konzistenci.
- Do jablečného pyré přidejte všechny ostatní ingredience kromě rostlinného oleje.
- Pokud chcete, můžete přidat některé z vašich oblíbených koření podle chuti. Důkladně promíchejte.
- Do vzniklé směsi přidejte rostlinný olej a několik dalších špetek mletého pepře. Znovu důkladně promíchejte a rozmixujte.
- Máte hotovo, jablečná majonéza je na světě.
- V dóze s uzavřeným víčkem lze skladovat v lednici až týden. Dobrou chuť!
Jsem moc ráda ,ze vznikají takovéto recepty, od narození jsem laktose intolerantní a to je pro mne svátek si neco takového pripravit.
Díky
Vadka