Tato jemná domácí zmrzlina jen ze 2 ingrediencí se doslova rozplývá na jazyku. Vždy mi připomene dětství

Domácí zmrzlina nakrájená vidličkou

Zmrzlina je v mnoha státech velice oblíbenou a důležitou součástí letního času. Určitě to znáte – stánky s tímto občerstvením se objevují doslova všude.

Zmrzlina dokáže v horkých dnech dobře ochladit a zároveň je i vítaným dezertem. Sorbet dokáže být i prostředkem k hydrataci. V dnešní době existuje obrovské množství druhů této oblíbené pochoutky. Zmrzlina smetanová nebo výše zmíněný sorbet (tedy „vodnatá“ ovocná pochoutka) jsou základem. Ani vegani nemusí v dnešní době přijít zkrátka. Veganská zmrzlina se vyrábí z rostlinných surovin, jako je kokosové mléko, ořechy, sójové produkty a další. Neobsahuje žádné  živočišné produkty.

Zmrzlina jako z našeho dětství – jen ze 2 surovin, hotová během pár minut

Nechybí ani zmrzlina v různých neobvyklých příchutích, od kukuřičné po fazole. Dokonce existuje i proteinová varianta s červy. My se ale vrátíme k naprosté klasice, jakou si všichni nejspíš pamatujeme z dětství. Měli jste rádi kopečkovou, točenou, nebo obě? A jakou příchuť? Citrón, malina, jahoda, čokoláda, pistácie… nebo šmoulovou? Na zmrzlinu také můžete přidat nejrůznější zdobení. U dětí to často vyhrávají lentilky. Lze ale také použít například polevu, skvělá je čokoládová nebo jahodová.

Ingredience:

  • Vařené kondenzované mléko (např. Salko) – 200 g;
  • Smetana 30% – 500g.
Domácí zmrzlina broskvová hotová v míse

Poslední poctivý recept na domácí zmrzlinu ještě z dob ČSSR: Chutná 10x lépe než ta z obchodu

Postup:

  • Kondenzované mléko uvařte dle návodu na plechovce.
  • Uvařené kondenzované mléko vložte do mísy mixéru. Stačí ho nejprve šlehat mixérem zhruba minutu, aby v textuře nebyly hrudky.
  • Smetanu nalijte do kondenzovaného vařeného mléka a začněte mixérem šlehat.
  • Postupně zvyšujte rychlost, šlehejte, dokud nebude hmota homogenní.
  • Pro tento recept je lepší použít smetanu vychlazenou.
  • Po vyšlehání se ujistěte, že je směs hustá a lehce stéká ze stěrky.
  • Do formy s vysokými stranami vložte potravinářskou fólii.

Domáčí zmrzlina krájení zmrzliny

  • Do formy nalijte krémovou směs a vyhlaďte její povrch.
  • Zmrzlinu nechte 3-5 hodin v mrazáku.
  • Po ztuhnutí zmrzliny ji můžete vyjmout z formy a odstranit fólii.
  • Tuto zmrzlinu doporučujeme ozdobit čokoládou, ovocem nebo lesními plody.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*