S tímto starým vietnamským trikem připravíte vždy to nejkřehčí a nejšťavnatější maso

Fotografie: Freepik

Křehké a šťavnaté maso je přímo symfonií chutí a požitku. Dokonalou úpravu nabízí asijská kuchyně a tento trik pochází právě z těchto končin.

Jak docílit toho, aby každé maso bylo měkké a křehké? Tajemstvím je jedlá soda. Tu využíváme jako všestranného pomocníka nejen v kuchyni. Její možnosti jsou velmi široké. V našem případě pomůže masu změknout, aby bylo po dokončení křehké a šťavnaté. Jedlá soda totiž zvyšuje pH masa během marinování. Tím se hůře váží bílkoviny a maso zůstává křehké. Tento proces je známý jako „sametování“ a lze jej provádět nejen s jedlou sodou, ale také s kukuřičným škrobem.

Jedlá soda jako pomocník při přípravě masa

Jedlou sodou potřete očištěný kus masa ze všech stran a dejte na 15 minut až 3 hodiny do lednice. Maso nechte odležet v uzavíratelném sáčku, skleněné či nerezové nádobě. Délka marinování závisí na síle kusů masa. Pokud připravujete steaky, doporučuje se je nechat v lednici alespoň 1 hodinu. Poté sodu z masa opláchněte a maso osušte. Dále můžete okořenit a péct nebo opékat, jak jste zvyklí. Rybu není vhodné obalovat, protože je křehká sama o sobě.

Křehké maso jedlá soda ve skle

Kuřecí prsa na zakysané smetaně hotová na čtvercovém talíři

Jemná a šťavnatá kuřecí prsa podle receptu známého šéfkuchaře z michelinské restaurace

Jedlou sodu můžete použít nejen k přípravě steaků, ale lze ji nechat i jako součást marinády. V tom případě použijte méně než lžičku jedlé sody, přidejte trochu worcesterské i sójové omáčky, balzamikového octa a čerstvého česneku. Steaky nechte 1 hodinu odležet v lednici a poté je důkladně opečte.

Pokud nechcete maso čistit, lze místo toho si připravit roztok jedlé sody. V tom případě budete potřebovat 1 lžičku jedlé sody a ½ šálku vody na každých 340 gramů masa. Další postup je stejný jako při čištění. Opět nezapomeňte maso po vyjmutí z bikarbonátového roztoku opláchnout, abyste si nezkazili chuť samotného masa.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*