Během pandemie spousta lidí nakupovala potraviny do zásoby, a to včetně různých mas. Jelikož jsou v mrazáku, čeká mnoho lidí rozmrazování masa. Celkově vzato i mimo krizová období je maso jedním z nejčastěji zamrazovaných druhů potravin a není divu.
Zejména některé druhy mas totiž v mrazáku dokážou vydržet i několik let. Pokud nyní chceme toto maso použít, měli bychom dbát na správný postup jeho rozmrazení, abychom si nezkazili zážitek z jídla, ale ani své zdraví.
Špatné nakládání s masem může vést k poškození zdraví
Česká kuchyně s masem stojí a padá. Zejména vepřové a drůbeží maso je v našich končinách velmi oblíbené a nesmí v žádném pokrmu chybět, a proto nesmí chybět ani v „železných“ zásobách žádné domácnosti. Když pak ale přijde na jeho rozmrazování, spousta lidí si s ním příliš neví rady. Nevhodné či nedostatečné rozmrazení masa se pak ale může podepsat na jeho nedostatečně tepelné úpravě a tím i na možné zdravotní závadnosti.
Způsob skladování masa má obrovský dopad na jeho strukturu, šťavnatost, ale také na naše zdraví. Každé dítě ví, že špatné skladování masa může vést k rozvoji bakterií a dalších patogenních mikroorganismů, které na mase nepozorovaně hodují před námi a pokud pak takové maso sníme, mohou tyto organismy v našem těle nadělat pěknou paseku. Zkažené maso patří mezi jeden z nejčastějších zdrojů otravy jídlem na světě.
Pokračujte ve čtení článku na další stránce