Drtivá většina lidí dělá při rozmrazování masa zásadní chyby. Vyvarujte se jich

Během pandemie spousta lidí nakupovala potraviny do zásoby, a to včetně různých mas. Jelikož jsou v mrazáku, čeká mnoho lidí rozmrazování masa. Celkově vzato i mimo krizová období je maso jedním z nejčastěji zamrazovaných druhů potravin a není divu.

Zejména některé druhy mas totiž v mrazáku dokážou vydržet i několik let. Pokud nyní chceme toto maso použít, měli bychom dbát na správný postup jeho rozmrazení, abychom si nezkazili zážitek z jídla, ale ani své zdraví.

Špatné nakládání s masem může vést k poškození zdraví

Česká kuchyně s masem stojí a padá. Zejména vepřové a drůbeží maso je v našich končinách velmi oblíbené a nesmí v žádném pokrmu chybět, a proto nesmí chybět ani v „železných“ zásobách žádné domácnosti. Když pak ale přijde na jeho rozmrazování, spousta lidí si s ním příliš neví rady. Nevhodné či nedostatečné rozmrazení masa se pak ale může podepsat na jeho nedostatečně tepelné úpravě a tím i na možné zdravotní závadnosti.

Způsob skladování masa má obrovský dopad na jeho strukturu, šťavnatost, ale také na naše zdraví. Každé dítě ví, že špatné skladování masa může vést k rozvoji bakterií a dalších patogenních mikroorganismů, které na mase nepozorovaně hodují před námi a pokud pak takové maso sníme, mohou tyto organismy v našem těle nadělat pěknou paseku. Zkažené maso patří mezi jeden z nejčastějších zdrojů otravy jídlem na světě.

Základem je rozmrazovat pomalu a dlouho

Jako v mnoha jiných oblastech života, i v případě vaření ze zmraženého masa zde platí, že plánování je základem úspěchu. Pokud se impulzivně rozhodnete teď hned vařit z masa v mrazáku, nejspíš buďto nebude jídlo tak rychle hotové, anebo bude, ale nebude za nic stát a ještě vás z něj bude bolet břicho.

Častým nešvarem českých amatérských, ale bohužel i některých profesionálních kuchařů je rozmrazování masa v mikrovlnné troubě. Nejen že se tímto způsobem maso začne vařit dřív, než se dostane do hrnce či na pánev, což většinou skončí tím, že je tuhé jako podešev, ale obvykle se tímto způsobem ani nestačí dostatečně rozmrazit. Zejména pokud se jej chystáme zpracovat ve větších kusech, může se stát, že zatímco podle vrchní části masa se bude zdát hotové, uvnitř bude ještě syrové, což není ani chutné, ani zdravé.

Jak tedy maso správně rozmrazit? Po vytažení masa z mrazáku jej umístěte v nějaké míse či hlubokém talíři na několik hodin do lednice. Zde je o něco vyšší teplota, než v mrazáku, ale je tam dostatečně chladno na to, aby se v mase nezačaly množit bakterie.

Rozmrazování může trvat i celou noc. Dvě až tři hodiny před vařením pak maso z lednice vytáhněte, aby získalo pokojovou teplotu. Teprve pak bude jídlo ze zmraženého masa chutnat jako z čerstvého.

Fotografie: Pixabay, Flickr