Vynikající a křupavé nakládané okurky na finský způsob: Po prvním soustu už je nebudete zavařovat jinak

Finské okurky naložené ve smaltované míse

Chuť nakládaných okurek dobře zná nejen starší generace. Tento snadný finský recept velmi připomíná zpracování, jaké se používá například i v Bulharsku.

Okurky se pěstují v mnoha zemích světa. Byly ceněny už i například Egypťany. Ti okurky používali nejen jako potravinu, ale využívali i jejich léčivé vlastnosti. Nakládačky, tedy menší a křupavé odrůda, jsou oblíbené především pro schopnost absorbovat chuť nálevu. To jim dodává příjemnou kyselost, navinulost, zkrátka „šmrnc“. Okurky přináší i značné zdravotní benefity.

Okurky nakládané na finský způsob

Obsahují vysoké množství vody, také vitamíny a antioxidanty. Okurky mají nízký obsah kalorií, což z nich dělá skvělou součást dietního stravování. Nakládačky navíc podporují trávení. Podávejte s vařenými novými bramborami, bramborovou kaší, rybími či masovými pokrmy. Skvěle uděláte, když velké kusy okurek nakrájíte na menší, přidáte cibuli nebo česnek, bylinky a dochutíte nerafinovaným rostlinným olejem. Vznikne vám tak jednoduchý, ale chutný salát.

Ingredience:

  • Okurky – 3 kg;
  • Sůl – 6 lžic;
  • Voda – 3 l;
  • Cukr – 400 g;
  • Ocet 6% – 500 ml;
  • Hořčičné semínko – 2 lžičky;
  • Bobkový list – 3 ks.
lavašové rolky

Lahodné masové rolky podle snadného receptu z luxusní restaurace. Kvůli manželovi je dělám stále častěji

Finské okurky naskládané ve sklenicích

Postup:

  • Okurky omyjte a namočte na 2 hodiny do čisté vody.
  • Sůl a cukr rozpusťte ve vodě.
  • Do vody se solí a cukrem přidejte bobkový list a hořčičné semínko.
  • Nálev přiveďte k varu, přidejte ocet, znovu přiveďte k varu.
  • Okurky zbavené stopek nakrájejte na kousky.
  • Vložte okurky do nálevu, promíchejte.
  • Jakmile okurky změní baru, naskládejte je do sterilizovaných sklenic.

Finské okurky e sklenici a na talíři

  • Zalijte vařícím nálevem a pevně uzavřete víčky.
  • Sklenice otočte dnem vzhůru a zabalte, dokud zcela nevychladnou.
  • Po několika týdnech můžete odebrat konzervační vzorek.

 

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*