Křupavé cuketové karbanátky podle receptu mého dědečka: Chutnají tak dobře, že je musím dělat 2x týdně

Cuketové karbanátky na talíři s omáčkou

Cuketové karbanátky jsou chutné a zdravé jídlo, velmi vhodná součást vyvážené stravy. Hodí se i do jídelníčku vegetariánů.

Cuketa je oblíbenou plodinou. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů jako je vitamín C, draslík, hořčík, fosfor a další. Je také bohatá na vlákninu, která napomáhá trávení a může snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Navíc má cuketa velmi nízký obsah kalorií, je tudíž vynikající volbou pro lidi, kteří si hlídají váhu.

Cuketové karbanátky s mrkví

Je však třeba mít na paměti, že výhody cuketových karbanátků závisí na způsobu přípravy. Vždy jsou samozřejmě lepší recepty bez velkého množství oleje a dalších vysoce kalorických přísad. Důležité je také hlídat množství soli a koření, aby výsledný produkt byl zdravý a vyvážený.

Ingredience:

  • Cuketa – 1 ks;
  • Sůl – ½ lžičky;
  • Mrkev – 2 ks;
  • Vejce – 2 ks;
  • Sýr – 100 g;
  • Petržel – svazek;
  • Brambory – ks;
  • Česnek – stroužek;
  • Mletý černý pepř – špetka;
  • Italské bylinky – špetka;
  • Mletá sladká paprika – špetka;
  • Ovesné vločky – 4 polévkové lžíce.
  • Hladká mouka – 2 lžíce;
  • Zakysaná smetana – 1 polévková lžíce;
  • Majonéza – 1 polévková lžíce;
  • Okurka – 1 ks.

Příprava:

  • Cuketu zbavte stopek a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
  • Nastrouhanou cuketu dejte na síto, osolte, promíchejte a nechte sůl 10 minut působit.
  • Jednu mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
  • Z cukety vymačkejte přebytečnou tekutinu.
  • K cuketě přimíchejte mrkev, vejce a strouhaný sýr.
  • Do směsi přidejte nasekanou petržel.
  • Druhou oloupanou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte ke směsi mrkve a cukety.
  • Přidejte najemno nastrouhaný stroužek česneku.
  • Směs osolte, přidejte mletý černý pepř, italské bylinky a papriku a také ovesné vločky.
  • Smíchejte všechny přísady a nechte 10 minut odležet.
  • Rukama pomazanýma trochou oleje vytvarujte ze směsi karbanátky.
Nakládané zelí ve sklenicích s hlávkou vlevo

Vynikající domácí nakládané zelí, které zůstane čerstvé až do zimy: Děti s manželem ho jedí po kilech

Cuketové karbanátky na pánvi

  • Karbanátky obalte v mouce a smažte na pánvi na rostlinném oleji 4 minuty z obou stran.
  • Na omáčku smíchejte majonézu se zakysanou smetanou a okurkou nastrouhanou na jemném struhadle.
  • Do omáčky podle chuti přidejte sůl a černý pepř.
  • Cuketové karbanátky se doporučuje podávat s omáčkou. Pokrm tak lépe rozvine svou chuť.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*