Cuketové karbanátky jsou chutné a zdravé jídlo, velmi vhodná součást vyvážené stravy. Hodí se i do jídelníčku vegetariánů.
Cuketa je oblíbenou plodinou. Obsahuje mnoho vitamínů a minerálů jako je vitamín C, draslík, hořčík, fosfor a další. Je také bohatá na vlákninu, která napomáhá trávení a může snižovat hladinu cholesterolu v krvi. Navíc má cuketa velmi nízký obsah kalorií, je tudíž vynikající volbou pro lidi, kteří si hlídají váhu.
Cuketové karbanátky s mrkví
Je však třeba mít na paměti, že výhody cuketových karbanátků závisí na způsobu přípravy. Vždy jsou samozřejmě lepší recepty bez velkého množství oleje a dalších vysoce kalorických přísad. Důležité je také hlídat množství soli a koření, aby výsledný produkt byl zdravý a vyvážený.
Ingredience:
- Cuketa – 1 ks;
- Sůl – ½ lžičky;
- Mrkev – 2 ks;
- Vejce – 2 ks;
- Sýr – 100 g;
- Petržel – svazek;
- Brambory – ks;
- Česnek – stroužek;
- Mletý černý pepř – špetka;
- Italské bylinky – špetka;
- Mletá sladká paprika – špetka;
- Ovesné vločky – 4 polévkové lžíce.
- Hladká mouka – 2 lžíce;
- Zakysaná smetana – 1 polévková lžíce;
- Majonéza – 1 polévková lžíce;
- Okurka – 1 ks.
Příprava:
- Cuketu zbavte stopek a nastrouhejte ji na hrubém struhadle.
- Nastrouhanou cuketu dejte na síto, osolte, promíchejte a nechte sůl 10 minut působit.
- Jednu mrkev nastrouhejte na jemném struhadle.
- Z cukety vymačkejte přebytečnou tekutinu.
- K cuketě přimíchejte mrkev, vejce a strouhaný sýr.
- Do směsi přidejte nasekanou petržel.
- Druhou oloupanou mrkev nastrouhejte na hrubém struhadle, přidejte ke směsi mrkve a cukety.
- Přidejte najemno nastrouhaný stroužek česneku.
- Směs osolte, přidejte mletý černý pepř, italské bylinky a papriku a také ovesné vločky.
- Smíchejte všechny přísady a nechte 10 minut odležet.
- Rukama pomazanýma trochou oleje vytvarujte ze směsi karbanátky.
Vynikající domácí nakládané zelí, které zůstane čerstvé až do zimy: Děti s manželem ho jedí po kilech
- Karbanátky obalte v mouce a smažte na pánvi na rostlinném oleji 4 minuty z obou stran.
- Na omáčku smíchejte majonézu se zakysanou smetanou a okurkou nastrouhanou na jemném struhadle.
- Do omáčky podle chuti přidejte sůl a černý pepř.
- Cuketové karbanátky se doporučuje podávat s omáčkou. Pokrm tak lépe rozvine svou chuť.
Napište komentář