Cena oblíbené suroviny v Česku letí prudce nahoru. Zákazníci nyní horlivě vykupují supermarkety

Fotografie: Depositphotos

Situace na trhu s kávou je momentálně turbulentní a zákazníci se musí připravit na výrazné zdražení. Na cenu má vliv počasí i regulace EU.

Cena kávy na trhu se od pandemie koronaviru neustále zvyšuje a právě dosáhla na své třináctileté maximum. Za kávu si tak zákazníci v obchodech i kavárnách opět připlatí. Na zvyšující se cenu kávy má podle TN vliv neúroda, konflikt na Ukrajině a Blízkém východě, regulace EU, ale také problémy v dovozních řetězcích. Kombinace těchto faktorů vytváří bezprecedentní situaci a zatím vůbec není jasné, kdy se trh s kávou uklidní a stabilizuje.

Ceně kávy nepřeje počasí a konflikty ve světě

Především u Robusty se jedná o rekordní nárůst, kde se její cena zvýšila až o 100 %. Jejím největším vývozcem je Vietnam, který se v posledních sezónách potýká s nepřízní počasí a velkým suchem. Ztráty v produkci proto tlačí už tak zvýšenou poptávku a ceny letí vzhůru. V případě kávy druhu Arabica se jedná o nárůst kolem 50 %. Kilo zrnkové kávy tak nyní v obchodě koupíte v průměru za 600 Kč.

Za kávu si lidé připlatí nejen v obchodech, ale také v kavárnách, kdy provozovatelé zvýšení cen této suroviny promítnou do té koncové pro zákazníka. Na zvyšující se ceny kávy mají vliv i právě probíhající konflikty ve světě, ale také změny v dovozovém řetězci, kdy se některé tradiční trasy dovozu kávy staly nebezpečnými. Cesta kávy z Vietnamu do Evropy se musela kvůli útokům Husiů značně prodloužit. Zvýšené dopravní náklady se tak opět propsaly do ceny. Do hry však vstupuje i nová regulace EU, která kávu i jiné produkty ještě více prodraží.

Čechy oblíbená potravina skokově zdraží. Lidé si už začínají dělat zásoby, situace půjde do extrému

Regulace EU cenu kávy vyžene ještě výše

„Na základě této regulace jakýkoliv výrobce či obchodník, který tyto produkty uvádí na evropský trh, nebo je chce vyvézt, musí doložit, že nepochází z míst, kde probíhá odlesňování,” uvádí web MSN. Náklady na ověřování a dokládání této skutečnosti ponesou ti, kteří chtějí takový výrobek na evropský trh dodat. Regulace začne platit v prosinci letošního roku a předpokládá se, že bude příčinou dalšího zdražení kávy.

káva
Fotografie: Freepik

Zdá se však, že zdražování nemá velký vliv na poptávku. Lidé svůj životabudič chtějí a jsou ochotni si za šálek kávy stále připlatit. Zdražení však nebude plošné. Některé maloobchodní řetězce nakupují kávu do zásoby. Ty budou schopny po nějakou dobu držet koncové ceny bez výrazného zdražování. Zatím však nic nenasvědčuje tomu, že by se situace měla zlepšovat. Kdy se trh s kávou stabilizuje, to zatím není jasné. Na SvětěKreativity jsme rovněž informovali o cenách jablek. Letošní počasí jim nepřálo a ceny se mohou na podzim šplhat až k 50 Kč za kilo.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*