Zásady správného sběru hub. Vyvarujte se chybám, které někdy dělají i ostřílení houbaři

Fotografie: Pixabay

Houbařská sezóna je v plném proudu a mnozí lidé si domů nosí houby nejrůznějších druhů. Při jejich sběru je určitě podstatná obezřetnost a v neposledně řadě byste měli mít alespoň základní houbařskou znalost, abyste si domů nepřinesli houbu jedovatou, která se postará o fatální následky po konzumaci. Poradíme vám, jak si počínat jak při sběru samotném, tak při zpracování úlovku.

Pozor na malé hříbky

I když si řada houbařů nedělá těžkou hlavu se sběrem hub malých, jedná se o poměrně rizikové jednání. Houba totiž není ještě plně vyvinutá, a tak snadno přehlédnete drobné znaky, jež značí její jedovatost. Následně může dojít k záměně a vy se přinejlepším jen mírně přiotrávíte.

Proto se raději malým houbičkám v lese vyhněte a sbírejte jen takové, které jsou vzrostlejší. Letité houbaře tohle tvrzení nejspíš pobaví, ale laikům může zachránit život.

Fotografie: Freepik

Zpracování houbařského úlovku a nejčastější chyby

Už mnoho let se vedou polemické debaty o tom, zda po zpracování houbařského úlovku houby mrazit čerstvé, nebo dušené. Řada odborníků se však shoduje na tom, že houby je skutečně vhodné před mražením tepelně zpracovat.

Pakliže byste je dali do mrazáku čerstvé, mohou uvolnit mykotoxiny, které poškozují slinivku břišní. Rovněž se nedoporučuje houby připravovat na víně. Některé druhy se mohou po snoubení s alkoholem stát jedovatými. Určitě tak zůstaňte u klasiky, jako je třeba smaženice s vejci, nebo zapečený houbový kuba.

Tip na závěr: Jak si připravit houbovou paštiku

A pro gurmány máme na závěr velmi jednoduchý a rychlý recept, díky němuž část houbového úlovku zpracujete. Připravte si houbovou paštiku!

Fotografie: Pixabay

Potřebovat budete: 280 gramů lesních hub, 200 gramů žervé, 1 cibuli, 120 mililitrů smetany ke šlehání, 2 česnekové stroužky, 1 lžíci olivového oleje a sůl, pepř k dochucení. Houby si připravte klasicky na cibulce, jako když je dusíte na smaženici. Pak přidejte lisovaný česnek a restujte do měkka. Nakonec v kuchyňském robotu dušené houby umixujte spolu s ostatními surovinami a paštika je na světě!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]