Knedlík nemusí být jen přílohou k omáčce, zkuste jej jako hlavní komponent jídla s chutnými houbami

Malé knedlíčky si můžete připravit spolu s houbami, jimiž těsto naplníte jako hlavní chod. Nahradíte tím tak sladkou variantu s ovocem.

Pokud jste během léta jako většina Čechů chodili do lesa a máte spoustu hub, můžete z nich zkusit připravit tento výtečný pokrm. Aniž byste tak hříbky zmrazovali, rovnou je zpracujete a ušetříte tak místo v mrazáku. Přejdete tak navíc na další recept krom smaženice, v němž houby využijete. Příprava je poměrně jednoduchá a výsledek opravdu stojí za tu námahu, kterou tomu dáte.

Fotografie: Unsplash

Krom hub si připravte ještě brambory

Na porci pro 4 lidi budete potřebovat přibližně 150 g hub, 4 středně velké brambory, cibuli, vejce, hladkou mouku a sůl. Nejdříve si vezmete přichystané brambory, které oloupete, uvaříte, po zchladnutí je najemno nastrouháte a zbavíte vody. Tekutiny lze z brambor poměrně jednoduše vymačkat a vylít. Do mísy spolu se zemáky vysypete 3 polévkové lžíce hladké mouky, špetku soli, rozklepnete vejce a promícháte.

Fotografie: Unsplash

Aby se hmota co nejlépe spojila, měli byste ji hníst holou rukou, v níž máte mnohem větší cit než v metličce či vařečce. Po promíchání vám vznikne hmota na bramborové knedlíčky, do nichž byste však ještě měli vmísit houby. Ty si umyjete, v případě potřeby oloupete horní vrstvu a nakrájíte na drobné kousky. Podobný osud čeká i cibuli, jíž byste měli oloupat a najemno nasekat.

Stačí už jen smíchat a vařit

Na pánvi si rozpálíte olej a vhodíte na něj nakrájenou cibuli, kterou necháte chvíli smažit. Dávejte přitom pozor, aby úplně nezhnědla, ale jen zesklovatěla. V této fázi přihodíte na pánev i připravené houby, ty budete smažit tak dlouho, dokud nezměknou. Jakmile se tak stane, vypnete plotnu a necháte je chvíli zchladnout, abyste s nimi modli dále pracovat. Teď už jen stačí vše smíchat dohromady.

Fotografie: Unsplash

Houby s cibulkou taktéž přihodíte do mísy a spojíte s připraveným těstem. Z výsledné hmoty pak odebíráte malé kousky, z nichž formujete kuličky. V hrnci přivedete vodu k varu, osolíte ji a postupně do ní vhazujete jeden knedlíček za druhým. Každý by si měl ve vodě pobýt přibližně 8 minut, po nichž kuličky vylovíte z vody a přemístíte na talíř nebo do čisté mísy, z níž si může každý knedlíčky vzít.

Jeden kousek stačit nebude

Tuto lahůdku můžete podávat na plytkém nebo v hlubokém talíři podle toho, co se vám líbí více. Buď je naservírujete suché tak, jak jste je vytáhli z hrnce, nebo k nim můžete podávat i další pochoutky. Více si knedlíčky vychutnáte například tak, že k nim osmažíte další cibulku na pánvi a lehce jí shora každou kuličky posypete. Špatně určitě nedopadne ani pokus podávat houbové knedlíčky s brynzou či jiným podobným sýrem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]