Lékaři dávali 3letému chlapci mizivou šanci na přežití. Poté mu zachránil život zlatý retrívr

Fotografie: Depositphotos

Matka musela přihlížet tomu, jak její 3letý syn umírá. Lékaři mu nedávali téměř žádnou šanci na přežití, přesto se rozhodli pro poslední krok, zlatého retrívra Lea.

Oscar Haskell byl 3letým batoletem, které prodělalo operaci mozku a leželo na jednotce intenzivní péče. Chlapec trpěl vzácným onemocněním – akutní mnohočetnou encefalomyelitidou. Lékaři sice provedli nezbytný chirurgický zákrok, ale Oscar se každým dnem zhoršoval. Už nereagoval na vnější podněty a jeho srdeční frekvence se dramaticky zvýšila. Lékaři jeho matce Zoe Relph doporučili, aby se připravila na nejhorší.

Lékaři nedávali chlapci naději

„Měl 26 hadiček, 6 mozkových sond v lebce a přístroj na podporu života. Vůbec nereagoval a jeho srdeční frekvence dosáhla bodu zlomu,” vzpomíná jeho matka. Lékaři Oscarovi nedávali téměř žádné šance na přežití, rozhodli se však pro poslední šanci – přivedli terapeutického psa, zlatého retrívra jménem Leo, uvádí UberAlles.

Matku zarazilo, že má pes vstup na jednotku intenzivní péče, ale situace byla beznadějná, takže to dále nijak neřešila. „Doktoři mi řekli, abych dál mluvila s Oscarem, aby slyšel můj hlas. Slíbila jsem mu, že pokud se zlepší, koupím mu psa. To je vše, co jsem mu řekla.”  Společně s Leem byla přítomna také kynoložka Lindsay, přikryla trubici ochrannou rohoží, a pak položila Leovu tlapu na chlapcovu paži, informuje BBC.

Lékaři dávali synovi, který vážil 700 gramů, šanci na přežití 1 %. Láska matky mu však zachránila život

Byl to čistý zázrak

„Náhle se jeho puls zpomalil,” vzpomíná Zoe. „Neuvěřitelné. Lékaři plakali, byl to čistý zázrak. Nehybně ležel a oddychoval. A pak se najednou usmál.” Od té doby je chlapec v naprostém pořádku. Nyní je to už velký 8letý kluk plný síly. Matka nyní věří, že by to Oscar bez pomoci pejska Lea nezvládl.

„Jsem si jistá, že nebýt Lea, Oscar by to vzdal,” dodává. Leo nikdy Oscara neopustil, spal vedle jeho postele po celou dobu jeho pobytu v nemocnici. Leo je jedním ze 6 terapeutických psů v nemocnici Southampton, kteří pomohli 10 000 mladým pacientům. Lindsay a Leo pomáhají dětem zotavovat se na jednotkách intenzivní péče, onkologie, kardiologie, ortopedie a chirurgie. Psi jsou úžasná stvoření, jejichž spojení s člověkem je nevysvětlitelné. Na SvětěKreativity jsme již psali o pejskovi, který zachránil svého pána před infarktem.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*