Majitel přinesl sbírku mincí v plechovce. Odborníci na dně našli kus v hodnotě až 890 000 Kč

Fotografie: Centpacrr / Creative Commons / Attribution-Share Alike 3.0

Na dně plechovky od karamelu se ukrýval skutečný poklad. Dražitelé si nejdříve mysleli, že je mince pravděpodobně kopií. Nemohli být dále od pravdy.

Aukční síň Wotton oslovil jeden z jejích klientů, který údajně vlastnil vzácnou sbírku položek pocházejících z 18. a 19. století. Když jej dražitelé přizvali, aby se na jeho majetek podívali, protřídili stovky kousků, které měl muž uložené v plechovce od karamelu. Úplně na dně se skrývala mince, na niž všichni zůstali nevěřícně zírat.

Zpočátku ji považovali za nudnou

Jak dražitelé třídili a třídili, dostali se v plechovce od karamelu až na dno k poslední položce. Na první pohled bylo jasné, že se jedná o minci. Než se na ni podívali blíže, považovali ji celkem za nudnou, dokonce se nejdříve zdálo, že by se mohlo jednat o kopii. „Byl to jeden z posledních předmětů ze sbírky. Mysleli jsme si, že by se pravděpodobně mohlo jednat o kopii, přestože všechny ostatní položky z plechovky byly pravé,“ uvedla aukční síň Wotton pro CBSNews.

Nemohli být dále od pravdy

Ale dražitelé se mýlili. Když poslali minci do numismatické záruční společnosti NGC a obdrželi její vyjádření, zjistili něco šokujícího. Mince byla nejen pravá, ale jednalo se o kontinentální dolar, první vzorovou minci vyraženou pro Spojené státy. Předpokládá se, že ji navrhl Benjamin Franklin a vyrobil Elisha Gallaudet, newyorský rytec, ve své provizorní soukromé mincovně v New Jersey. Mince byla vydána ve stříbře a cínu, informuje FoxNews.

Do oběhu unikla vzácná bankovka: Nálezce za ni dostane 20 000 Kč. Poznávací znamení je sériové číslo

Stříbrné mince jsou velice vzácné, je známo, že existují jen 2, cínových asi 20. V roce 2008 byl vydražen cínový kontinentální dolar za rekordní částku 264 500 dolarů, v přepočtu asi za necelých 6 milionů korun. V roce 2015 byl vydražen stříbrný kontinentální dolar za 1 527 500 dolarů, v přepočtu kolem 34,4 milionu korun.

Objevená mince by se měla dražit 3. října letošního roku a aukční síň uvedla, že by se mohla vyšplhat na cenu až 30 000 liber, v přepočtu asi 890 000 korun. Nemusíte však být vášnivým sběratelem, abyste si přišli na krásné peníze. Někdy stačí prozkoumat obsah své peněženky, možná jste majiteli vzácných mincí, o nichž jsme již psali na SvětěKreativity.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*