Meteorologové mají jasno: Říjnové počasí přinese rekordní výkyvy. Takové extrémy Češi dlouho nepamatují

Fotografie: Freepik

Zatímco v září panovalo počasí vymykající se průměru, říjen by měl být v tomto směru o poznání klidnější. Ze začátku ještě teplo, pak se začne ochlazovat.

Meteorologové vydali zprávu o výhledu počasí na měsíc říjen. Extrémní zářijové výkyvy by měl vystřídat teplotně i srážkově průměrný říjen. Jak uvádí TN, teploty v nadcházejících týdnech by se měly pohybovat průměrně mezi 12 až 18 stupni. Ke konci měsíce se začne ochlazovat a také noční teploty začnou klesat k nule.

Říjen přinese spíše průměrné počasí

Měsíc září byl, co se týče počasí, opravdu kolísavý a zažili jsme během něho historické extrémy. Začalo to nebývale dlouhou vlnou veder, kterou s příchodem tlakové níže Boris vystřídaly pro změnu extrémní srážky. V týdnu od 9. do 15. září spadlo v ČR v průměru 150 mm srážek a jedná se tak z hlediska srážkových úhrnů o rekord v novodobé historii ČR. Říjen by však měl být podle výhledu meteorologů spíše průměrný a žádné extrémy v teplotách nebo srážkách nás nečekají.

„Kolísavý charakter teplot se v následujícím období poněkud ustálí. V prvních dvou týdnech nás čekají teploty kolem dlouhodobého normálu, v dalších dvou týdnech od 7. do 20. října by se potom měly pohybovat slabě nad normálem. Období od 23. září do 20. října jako celek by mělo skončit teplotně v normálu nebo slabě nad normálem,“ uvádí ČHMÚ v měsíčním výhledu počasí.

Další krize může Česko postihnout již během pár dní. Pravděpodobnost této přírodní anomálie stoupá

Začátek října bude ještě teplý

Teploty by se měly začátkem října pohybovat v průměru kolem 18 °C, od druhé poloviny října začnou mírně klesat na 14 °C. Noční teploty by se měly stále pohybovat nad nulou, ačkoliv už začátkem měsíce se mohou objevit na některých místech ranní mrazíky. Ke konci měsíce už se nejspíše setkáme s nočními teplotami, které poklesnou k 0 °C. V průměru však můžeme noční teploty očekávat mezi 4 až 7 °C. Srážkové úhrny by se rovněž měly pohybovat v běžném průměru a zářijový scénář extrémních srážek by se neměl opakovat.

podzimní les
Fotografie: Freepik

Měsíční výhled počasí vždy zohledňuje republiku jako celek. Ve výše položených oblastech je tak nutno počítat s nižšími teplotami, v nížinách se naopak rtuť teploměru ještě může přehoupnout v říjnu i přes 20 °C. Na SvětěKreativity už jsme také psali o prvním výhledu počasí na zimu. Úřadovat bude La Niña, která má vliv především na distribuci srážek.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*