8letou holčičku i přes bolesti poslal lékař domů hned dvakrát. Později zjistil, že udělal osudovou chybu

Fotografie: Freepik

Teprve 8letá Mia se stala obětí zákeřné sepse. Její příznaky nerozpoznal ani lékař, který ji odeslal domů hned dvakrát.

V prosinci 2022 zemřela osmiletá Mia na sepsi způsobenou streptokokovou infekcí. Rodiče nyní veřejně promluvili poprvé od tragédie. Jak uvádí web Filantropikum, rodinný lékař poslal matku s dítětem domů hned dvakrát. Rodiče se nyní snaží šířit povědomí o této zákeřné nemoci a podporují organizace, jež v tomto tématu vzdělávají odbornou i laickou veřejnost.

Po třech dnech ji matka vzala k lékaři

Osmiletá Mia Glynn z anglického Staffordshire si 5. prosince 2022 začala stěžovat na bolesti hlavy, bolesti krku a také zvracela. Za tři dny se s ní proto matka vydala k lékaři, protože se její stav nezlepšil. Lékař dívku vyšetřil a poslal do domácího léčení s doporučením podávat antipyretika. Už čtyři hodiny na to však byla matka v ordinaci lékaře znovu. Miin stav se jí vůbec nezdál. Lékař zavolal do dětské nemocnice, která však byla tou dobou přeplněná.

Naordinoval proto antibiotika, doporučil časté podávání tekutin a poslal matku i s dítětem opět domů. Ještě té noci však rodiče volali pohotovost, protože holčička měla promodralé rty a vyrážku na rukou a nohou. Mia byla záchrankou převezena do nemocnice, kde jí byly podány intravenózně tekutiny a antibiotika. Lékaři však měli podezření na septický šok a Mii se nakonec zastavilo srdce. Lékaři Miu resuscitovali více než 20 minut, ale nakonec bohužel zemřela.

Běžná operace skončila tragédií. Tuto osudovou chybu chirurga by neudělal ani student 1. ročníku medicíny

Rodiče si najali právníky, aby prověřili postup lékaře

Rodiče nyní promluvili poprvé od tragédie, která tvrdě zasáhla celou jejich rodinu. „Bylo hrozné vidět Miu v jejích posledních chvílích. Cítíme se tak požehnaní, že to byla naše dcera, ale máme naprosto zlomené srdce, že nám ji vzali tak brzy,“ cituje matku BBC. Rodiče už si najali právníky, aby byla prošetřena případná nedbalost dětského lékaře. Věnují se však také zvyšování povědomí o septickém šoku, což je život ohrožující stav, který se velmi rychle rozvíjí.

Na památku malé Mii už bylo prostřednictvím různých akcí vybráno v přepočtu přes 1,2 milionu korun. Z nich půl milionu věnovala rodina britské společnosti Sepsis Trust, která se věnuje edukaci zdravotníků, ale také laické veřejnosti v oblasti sepse a jak tento závažný stav rozpoznat. Jenom ve Velké Británii zemře ročně na sepsi téměř 50 000 lidí, celosvětově je sepse každoročně zodpovědná za 11 milionů životů. Na SvětěKreativity už jsme psali, jaké jsou klíčové příznaky sepse, která může zabít během několika minut.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*