Vzácná česká bankovka se vydražila za 780 000 Kč. Hodnota takzvané „zairovky“ stále roste

Fotografie: Depositphotos

Někdy se vyplatí prohlédnout si bankovky a mince, které máte v peněžence. Po některých prahnou sběratelé natolik, že vám za ně zaplatí statisíce korun.

V oběhu stále kolují některé bankovky, jejichž sběratelská hodnota násobně překračuje tu nominální. Bankovky nebo mince, o které je na aukcích zájem, mají buď nějakou chybu, nebo byly vydány ve velmi nízkém nákladu, a tudíž jich v oběhu není mnoho. Jak uvádí TN, jednou z nejcennější je takzvaná zairovka. Dvousetkorunová bankovka, jež se proslavila díky chybě, k níž došlo při její výrobě.

Německá tiskárna popletla dodávku kotoučů

Pokud byste narazili na vzácnou zairovku, pak můžete počítat s tím, že se vydraží za statisíce. Dvousetkorunová bankovka z roku 1993 je unikátní tím, že na stříbrném proužku je místo její nominální hodnoty uveden nápis „Republique du Zaire“. Tato chyba vznikla kvůli německému dodavateli těchto proužků. Do zásilky pro českou tiskárnu cenin byl totiž tehdy přibalen nejméně jeden stříbrný kotouč, který byl určen pro výrobu afrických bankovek.

Republika Zair existovala mezi lety 1971 a 1997 a jedná se o dnešní Kongo. Než si v tiskárně všimli nesprávného kotouče, vytisklo se blíže neurčené množství těchto vzácných bankovek. Nikdo však s jistotou neví, kolik se jich nakonec dostalo do oběhu. Předpokládá se, že šlo o 30–100 kusů. Mezi sběrateli je o ně mimořádný zájem a jejich cena průběžně roste.

Myslel, že se mu na půdě válí harampádí. Odborník u něj našel poklad, který mu otočil život o 180 stupňů

Cena zairovky v čase neustále roste

V roce 2020 se taková bankovka vydražila za necelých 400 000 Kč. O dva roky později už to byl však téměř dvojnásobek. V aukční síni MachoChlapovič se nedávno vydražila za 31 200 eur (780 000 Kč). Narazit na tuto vzácnost v oběhu už je však téměř nemožné. Bankovky z roku 1993 se postupně stáhly z oběhu. Stále ji však můžete mít založenou někde doma.

mince
Fotografie: Freepik

Mnohem větší šance je však v případě vzácné bankovky v nominální hodnotě 2 000 Kč z roku 2007. Její sériové číslo však musí začínat písmeny E 01 až E 23 a poslední číslo nesmí být vyšší než pět. Takovou bankovku je možné vydražit mezi 8 000 až 18 000 Kč. Na SvětěKreativity jsme rovněž psali o vzácných mincích, které stále můžete najít ve své peněžence.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*