Dělníci během renovace domu zůstali stát jako opaření. V kufru našli poklad, který zaskočil historiky

sklep
Fotografie: Freepik

V jednom z nájemních domů ve Wałbrzychu došlo během běžných renovačních prací k objevu, který se okamžitě stal předmětem velkého zájmu.

Dělníci narazili na pečlivě vyzděný a zajištěný sklep, který skrýval desítky beden. Tento nález, utajený téměř osm desetiletí, vrhá nové světlo na minulost města a jeho obyvatel. Mezi nalezenými věcmi byly knihy, porcelán, dokumenty, fotoalba, oblečení a další předměty každodenní potřeby. Objev byl natolik zásadní, že se jím okamžitě začaly zabývat místní úřady, včetně starosty města.

Kufr skrýval poklady z předválečného období

Starosta Roman Szełemej okamžitě sdílel na sociálních sítích radostnou zprávu o nečekaném nálezu. Popisoval, jak pracovníci provádějící renovace pro bytovou komunitu ve čtvrti Starý Zdrój našli zajištěný sklep plný věcí, které kdysi patřily předválečným obyvatelům města. Nalezené předměty byly ihned zabezpečeny a předány Muzeu porcelánu ve Wałbrzychu, které se nyní stará o evidenci tohoto významného historického pokladu.

Kvůli důležitosti tohoto objevu byla podle webu Webniusy v obci svolána speciální tisková konference, na níž starosta podrobněji popsal, co bylo ve sklepě nalezeno. Mezi předměty, které byly po téměř osm desetiletí ukryty, patří porcelán, fotografie, staré hračky, oblečení, boty a další každodenní předměty, jež vyprávějí příběhy tehdejších obyvatel města.

Desetiletí jim doma visel obraz. Díky zvědavosti syna zjistili, že má hodnotu 165 milionů korun

Zvláštní pozornost vzbudily uzavřené kovové boxy

Starosta také upozornil, že na pracovníky muzea stále čekají tři uzavřené kovové bedny, jejichž obsah bude muset být teprve prozkoumán. Budoucnost nalezených předmětů je nyní předmětem diskusí, a to nejen na místní úrovni. O dalším osudu tohoto historického pokladu má rozhodnout ministerstvo kultury.

Tento objev nejenže poskytuje cenné informace o každodenním životě předválečných obyvatel Wałbrzychu, ale také ukazuje, jaké příběhy se mohou skrývat za zdmi starých domů a budov. Objevené věci vyprávějí příběhy lidí, kteří ve městě žili před druhou světovou válkou, a zároveň nabízejí pohled na materiální kulturu té doby. Na SvětěKreativity jsme také napsali, že malá dívka nalezla vzácné zuby prehistorického žraloka.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*