Recept na tento výjimečně lahodný dort z kefíru přivezla má kamarádka z dovolené v Itálii

Kefírový dort hotový dort posypaný čokoládou na bílém talíři se zlatým okrajem

Dorty, zákusky, sladkosti… Tato lákadla milujeme téměř všichni. Jak ale připravit takovou dobrotu snadno a rychle?

Rodiny a přátelé se rádi schází při příležitosti různých oslav, ale i ve dnech všedních. Mnozí z nás se rádi pochlubí vlastními dobrotami. Dorty s příchutí karamelu patří mezi nejoblíbenější. Je to zcela po právu, protože slaďoučký, jemný karamel s vláčnou texturou, to je doslova nebe v ústech.

Italský „Salko“ dort s kefírem a vejcem

Italská kuchyně je známá svou jedinečností, elegancí a rozmanitostí. Dezerty pochopitelně nejsou výjimkou. Každý italský region má své tradiční recepty předávané z generace na generaci. Tento italský dort s kefírem a jedním vejcem je snadný, chuťově vynikající a vhodný pro každou příležitost. Pojďte se díky němu přenést k břehům moře nebo třeba do Benátek… Už slyšíte písně gondoliérů?

Ingredience na těsto:

  • Kefír – 250 g;
  • Cukr krystal – 200 g;
  • Vejce – 1 ks;
  • Sůl – špetla;
  • Vanilin – 1 g
  • Prášek do pečiva – 10 g;
  • Kakaový prášek – 3 polévkové lžíce;
  • Polohrubá mouka – 200 g.
Dortový krém máslo zalité mlékem

Tajemství profesionálních cukrářů: Díky tomuto lahodnému máslovému krému chutná každý dort 10x lépe

Ingredience na krém:

  • Smetana – 400 g;
  • Zahuštěné kondenzované mléko (karamelové) – 4 polévkové lžíce.

Kefírový dort mazání korpusu krémem

Postup:

  • Kefír nalijte do mísy, přisypte cukr, rozklepněte vejce, přikápněte vanilin.
  • Přidejte také sůl, prášek do pečiva a kakao.
  • Vše důkladně promíchejte.
  • Poté přisypte mouku.
  • Důkladně vypracujte husté těsto.
  • Těsto nalijte do formy vyložené pečicím papírem.
  • Pečte v troubě předehřáté na 180 °C přibližně 20 minut.
  • Upečený korpus nechte vychladnout.
  • Po vychladnutí ho rozdělte na dva pláty.
  • Na přípravu krému smíchejte smetanu s karamelovým kondenzovaným mlékem.
  • Na spodní korpus rozetřete část krému, přikryjte ho vrchním korpusem.
  • Vršek i boky dortu potřete zbytkem krému.
  • Dort nechte alespoň hodinu v chladničce odležet, aby se chutě krásně propojily.
  • Před podáváním můžete dort ozdobit například nastrouhanou čokoládou.

Kefírový dort ukrojený kousek s vidličkou

  • Užijte si tento lahodný, slaďoučký dezert.
  • Přejeme vám dobrou chuť!

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*