Rodina dostala za sběr hub astronomickou pokutu ve výši 180 000 Kč. O tomto pravidlu většina lidí netuší

Fotografie: George Chernilevsky / Public domain

Lidé si právě nosí z lesa plné koše hub. Dávejte si však pozor, kde houbaříte, u našich sousedů se vám to může draze vymstít.

Houbařská sezóna je v plném proudu a Češi vyrážejí do lesů ve velkém. Po vydatných deštích se opravdu urodilo. Nezřídka tak vidíme rodinu, která se vrací z lesa s několika košíky plnými hub. Zatímco u nás se nereguluje, kolik hub si z lesa můžete přinést, v Německu je situace úplně jiná. Jak uvádí TN, přesvědčila se o tom jedna švýcarská rodina, kterou houbařský úlovek přišel pěkně draho.

Z lesa si můžete odnést maximálně 2 kila

Vyrazili si totiž na houby za hranice, kde je však jejich sběr přísně regulován. Těšili se z velkého úlovku a houby umístili do kufru auta. Při zpáteční cestě měli smůlu na přeshraniční kontrolu u města Hohentengen. Celníci zjistili, že převáží 10–30 kg hub, čímž výrazně překročili povolený limit. V Německu se tyto limity mohou lišit, zpravidla si však můžete z lesa odnést maximálně 1–2 kg hub.

Švýcarské rodině tak přišel sběr hub v Německu opravdu draho, celníci s nimi totiž rozhodně neměli slitování. Nejen, že jim všechny houby zabavili, ale ještě museli zaplatit astronomickou pokutu, v přepočtu přes 180 000 Kč. Ve zvláštních případech přitom může sankce za nepovolený sběr hub přesáhnout i milion korun.

Konec houbaření, tak jak ho Češi znají: Drastická změna počasí bude mít brzy na houby zásadní dopady

Němci jsou přísní a pokutě se nevyhnete

Tento případ je velkým varováním pro všechny, kteří by se chtěli vydat na houby k našim sousedům. Němci totiž ukázali, že pravidla jsou připraveni tvrdě vymáhat. Podle deníku O2 uvedla Lesní oblast Waldshut ve Schwarzwaldu, že porušování pravidel je tu notoricky známé a německé úřady nemají v úmyslu zavírat oči nad takovým jednáním. Kdo bude přistižen, rozhodně se pokutě nevyhne.

houby
Fotografie: Freepik

Důvodem pro přísnou regulaci houbaření má být podle německých úřadů ochrana přírody. Protože houby hrají důležitou roli v lesním ekosystému, je potřeba je chránit a uchovat je také pro budoucí generace. Na Světě Kreativity jsme rovněž psali, že si Češi nosí z lesa vyhledávaný hřib borový, houbu, za kterou jsou lidé v zahraničí ochotni zaplatit i několik tisíc korun.

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*