Jógové pozice a protahování značně uleví od bolesti zad

Bolesti zad se dnes týkají téměř každého. A nemusíte mít přitom jen sedavé zaměstnání. Důvodů k bolesti zad existuje celá škála. Strnulost, ztuhlá záda, bolavý krk nebo naopak bederní část zad nejsou žádné výjimky, alespoň někdy se s tím potýkal snad každý. Občas pomůže chladivý gel, masáž a jiný sáhne po pilulce od bolesti.

Z dlouhodobého hlediska existuje však mnohem lepší řešení – jóga. Funguje jako prevence i jako pomoc, při bolestech. Pravidelné praktikování jógy je tedy bezvadné řešení. Jóga je úžasný nástroj, který protahuje celé tělo, zlepšuje jeho flexibilitu, posiluje a přináší úlevu od různých druhů bolesti. Jelikož za mnoha typy bolestí stojí zbytnělé fascie a špatné držení těla.

Jóga dokonce pomáhá srovnat hormony (hormonální jóga) a pomáhá ženám v menopauze a ženám s PMS, kdy často bolí nejen bříško, ale i spodní záda. Jóga protahuje a posiluje svaly, které poskytují oporu pro páteř: kupříkladu paraspinální svaly, jež pomáhají ohýbat páteř, svaly multifidus, jež stabilizují obratle a rovněž příčné břišní svaly, které pomáhají se stabilizací páteře.

Cvičení pod dohledem

Pokud jste zdraví a nic vás nebolí, chcete cvičit jógu z preventivních důvodů a proto, že chcete získat lepší flexibilitu, pak si stačí koupit podložku a naučit se několik základních cviků. Ovšem pozor – pokud budete cviky (ásany) cvičit špatně a ve špatném tempu, můžete si zadělat na malér nebo vaše problémy se zády ještě zhoršit.

Určitě lze cvičit i z pohodlí domova, ale je lépe tu a tam dojít i na skupinovou lekci, kde se naučíte a získáte základy, jak jednotlivé ásany cvičit správně. Jakmile si osvojíte správnost cviků, můžete je provádět i doma. Vždy je nutné poslouchat své tělo a neprovádět cviky přes bolest a velmi nepříjemné/intenzívní pocity.

Jak cvičit jógu při bolestech zad

Jestliže už různými bolestmi zad trpíte, je vhodné se o cvičení jógy poradit s lékařem i odborným lektorem, který určí správný typ jógy i vhodné ásany. Při určitém typu potíží se zády, byste si mohli neodborným cvičením i ublížit. Existují lektoři, kteří se zaměřují přímo na tyto problémy a cvičí s vámi nejen jógu, jak ji znáte, ale i cviky na velkém fitness míči, který je skvělou rehabilitační a podpůrnou pomůckou.

Mimo jógy dbejte na celkový pravidelný pohyb, kvalitní matraci i polštář pod hlavou, který je neméně důležitý a často je viníkem bolesti hlavy a zad. Pokud máte sedavé zaměstnání, vstaňte každou hodinu a krátce se protáhněte a uvolněte.

Fotografie: Pixabay