Většina Čechů skladuje vejce celý život úplně špatně. Díky této vychytávce vám vydrží čerstvá až 3x déle

Fotografie: Edithobayaa1 / Creative Commons / Attribution-Share Alike 4.0

Vejce jsou nenahraditelným pomocníkem v kuchyni. Když se zaměříte na správné způsoby skladování, můžete je mít neustále po ruce.

Je možné, že vyhodíte měsíčně několik vajec jen proto, že jim došla trvanlivost. Správným skladováním ale prodloužíte jejich dobu spotřeby až na rok. Podle webu České televize se čerstvé vejce pozná tak, že když ho dáte do sklenice s vodou, klesne ke dnu, zatímco staré vejce bude plavat nahoře. Zabraňte plýtvání a skladujte vejce správně.

Mrazení vajec

Pokud nakupujete pro větší domácnost, je pro vás mrazení vajec skvělou volbou. Pro tento účel se však nehodí celá vejce, při mrazení může skořápka prasknout, upozorňuje web GoodHousekeeping. Vybrat si můžete mezi dvěma metodami mrazení vajec. Rozklepněte vejce a důkladně ho promíchejte, aby se bílek i žloutek spojily. Pak nalijte do tvořítek na led, napište datum a máte hotovo. Další metodou je zmrazit bílky a žloutky zvlášť.

To už je trochu složitější metoda. Bílky stačí dát do uzavíratelné nádoby a před zmrazením zamíchat. Žloutky ošetřete špetkou soli nebo cukru, kvůli jejich hustotě. Tak zachováte vhodnou konzistenci, až je budete chtít v budoucnu využít. Zmrazená vejce se však hodí jen do jídel, která důkladně uvaříte. Vejce nechejte kompletně rozmrazit.

Tohle vám hrozí, pokud lijete použitý olej do odpadu. Instalatér odhalil vážná rizika, o kterých nikdo neví

Další metody skladování vajec

Vejce potřebují neměnnou teplotu. Podle webu Proženy je dobré vajíčka uchovávaná v kartonu po deseti dnech otočit, ať může vejce dýchat. Rozhodně se nedoporučuje vejce uchovávat ve dvířkách lednice, jelikož se tam teplota velmi často střídá. Najděte jim místo spíše v zadní části chladničky.

vejce
Fotografie: Freepik

Další možností je sušení vajec. Vejce rozšlehejte a sušte v sušičce potravin při nízké teplotě po dobu 12 až 18 hodin. Poté je rozemelte na prášek. Ten skladujte ve vzduchotěsných nádobách. Alternativou je konzervace vajec v soli, původem z Číny. Vejce se uloží do nádoby s vrstvami soli, která brání růstu mikroorganismů. Na webu SvětKreativity jsme také nedávno psali, jak připravit rychlou snídani vložením vejce do mikrovlnky.

Veškerý volný čas trávila s prsty na klávesnici. Psaní článků se časem stalo jejím největším koníčkem. Neustále ... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*