Už žádné obavy ze salmonely. Čerstvost vajec poznáte i bez porušení skořápky. Stačí k tomu obyčejná miska s vodou

Fotografie: Depositphotos

Čerstvost vajec je zrádná věc. Konzumace starého vejce může způsobit nepříjemné žaludeční potíže. Jejich bezpečnost však lze odhalit i bez narušení skořápky.

Uvedení data spotřeby nemusí být někdy přesné. Ačkoli se spousta lidí neštítí sníst jogurt i týden po expiraci, u některých potravin je třeba mít se na pozoru. Ovšem, jak poznat, že už nastal čas nespotřebované jídlo vyhodit do odpadkového koše? Například u vajec může být velký problém, nikdy nevíte, co se skrývá pod skořápkou, dokud ji nerozklepnete. Některé triky však mohou pomoci nakouknout pod povrch.

Stačí vejce a voda

Ponoříte-li vejce do misky nebo sklenice s vodou, můžete zjistit, zdali je ještě stále čerstvé a vhodné k přípravě pokrmu. Test je velice jednoduchý. V podstatě jediné, co potřebujete, je vejce a studená voda. Je to jednoduchá fyzika. Vejce obsahuje malou vzduchovou kapsu a postupem času se dovnitř přes mírně porézní skořápku dostává více vzduchu.

Tudíž se vzduchová kapsa zvětšuje a vejce se dokáže lépe vznášet. Čerstvá vejce obsahují mnohem méně vzduchu, takže jsou těžší a klesají rychleji na dno. Vložíte-li tedy vejce do misky s vodou, podle toho, zdali se bude vznášet na hladině nebo padat ke dnu, poznáte, jestli je čerstvé či nikoli.

I vejce vydávají zvuk

Další test ke zjištění čerstvosti vejce je zvuková zkouška. K jejímu provedení přiložte vajíčko k uchu a lehce s ním zatřeste. Jak vejce stárne, bílek a žloutek se srážejí a vysychají, protože vlhkost a oxid uhličitý unikají skrze skořápku. Jakmile uslyšíte zvuk podobný bouchání, vejce již nemusí být vhodné k jídlu. Pokud neslyšíte vůbec nic, je pravděpodobné, že je vejce pro vaše zažívání stále bezpečné.

Fotografie: Pixabay

Co se stane, když sníme stará vejce

Vejce, bez ohledu na jejich čerstvost, mohou být kontaminována salmonelou, což je skupina bakterií způsobující otravu jídla. Po jeho požití můžete zaznamenat příznaky jako zvracení, průjem, bolest žaludku, horečku a další symptomy. Většina lidí pociťuje tyto nežádoucí účinky 12-72 hodin po požití otráveného jídla. V některých případech se může jednat až o jeden týden.

Fotografie: Pixabay

Vejce s prošlou dobou použitelnosti pravděpodobněji obsahují salmonelu a E. coli, bakterii postihující tlusté nebo tenké střevo. Proto je důležité vědět, jak čerstvá vejce skladovat, zacházet s nimi a připravovat je, aby vydržela co nejdéle.

Nakupujte vejce pouze z chladničky, uložte je doma do kartonu a podávejte ihned po jejich přípravě. Pouze vejce uvařené natvrdo vydrží v lednici až jeden týden bez jakéhokoli nebezpečí.

Zdroj: Goodhousekeeping

František je redaktorem s bohatými zkušenostmi v oblasti psaní článků pro online magazíny. Po absolvování všeobecného ... [Více o autorovi]