Moje babička z Moravy mě naučila tento staročeský recept na lahodná kuřecí stehna

Kuřecí stehna patří mezí stálice české i zahraniční kuchyně. Tento způsob přípravy vás bude bavit a zároveň bude oběd hotový během chvilky.

Drůbež tvoří nedílnou součást našich všednodenních jídel i svátečních tabulí, a to díky zdravotním benefitům, rychlosti přípravy a v neposlední řadě i finanční nenáročnosti. Příprava masa zapékáním rovnou s bramborami je jednou z nejoblíbenějších cest, kombinuje totiž rychlost a pohodlnost spojenou s dokonalým, voňavým výsledkem. Všichni jistě známe živáňskou pečeni, tedy vepřové maso zapečené s bramborami. Proč takto jednoduše neupravit i kuřecí?

Kuřecí stehna zapékaná s bramborami

Nejen kuře a brambory, ale i zdravý a barevný zeleninový salát jistě potěší vaše oči, chuťové pohárky a v neposlední řadě i zdraví. Vyváženým poměrem surovin, včetně méně obvyklých, přináší kuřecí stehna s bramborami a salátem s avokádem a další zeleninou mnoho cenných prvků, zdravých tuků, lákavých barev, vůní i kombinaci příjemných textur.

Ingredience:

  • Kuřecí stehna –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 9 ks;
  • Sůl, černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Sójová omáčka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 4 lžíce;
  • Med –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 lžíce.
Kuřecí vývar s bylinkami ve stříbrném hrnci

Známý šéfkuchař z televizního pořadu prozradil, jak připravit ten nejluxusnější kuřecí vývar

Na brambory:

  • Brambory –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 3 ks;
  • Sůl, černý pepř –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 2 lžíce.

Na salát:

  • Čínské zelí –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ hlávky;
  • Salátová okurka –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Rajče –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Žluté rajče –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Avokádo –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Cibule –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 ks;
  • Nasekaná petrželka
  • Rostlinný olej –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ 1 lžíce;
  • Sůl –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ dle chuti;
  • Francouzská hořčice –⁠⁠⁠⁠⁠⁠ ½ lžičky;
  • Nasekaný kopr.

Postup:

  • Ve velké míse smíchejte kuřecí stehna se solí, černým pepřem, sójovou omáčkou, medem a rostlinným olejem.
  • Zakryjte potravinovou fólií.
  • Nechte 10-15 minut marinovat.
  • V mezidobí smíchejte v misce plátky brambor se solí, pepřem a olejem.
  • Brambory dejte na plech vyložený pečicím papírem a na ně položte marinovaná stehna.

  • Stehna a brambory pečte společně po dobu 35-40 minut v troubě vyhřáté na 180 stupňů, až bude maso zlatavé a šťavnaté a brambory měkké a křupavé.
  • V míse smíchejte všechnu nakrájenou zeleninu.
  • Smíchejte olej, sůl a hořčici.
  • Zálivku přidejte do salátu.
  • Salát posypte čerstvým koprem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*