Češi smaží pokrmy na tom doslova nejhorším oleji. Dietoložka doporučuje tuto levnou a zdravou náhradu

Fotografie: Brücke-Osteuropa / Creative Commons Zero / Public Domain Dedication

Jaký tuk použit na smažení či pečení, to je asi věčné téma. Mnohé mají spoustu plusů i minusů. Představíme vám ale skvělou novinku!

Protože žijeme v Česku, je jasné, že smažení na pánvi i pečení v troubě známe všichni velice dobře. Málo platné, česká kuchyně, to je prostě řízek nebo „smažák“. Zamýšlíme se tedy nad kvalitním, zdravým a proti přepalování odolným tukem. Mnozí z nás využívají sádlo, které se sice nepřepaluje, ale obsahuje mnoho nasycených mastných kyselin, navíc každému nechutná. Stejně tak i máslo.

Zdravý tuk? Ale ano, avokádový!

Nejčastěji využíváme řepkový nebo slunečnicový olej, ty ale také nejsou zrovna „to pravé ořechové“. Vynikající je olej olivový, nebo, zejména na sladké pokrmy, kokosový. Hitem se ale stává naprosto famózní avokádový olej. Avokádový olej odolává přepálení a obsahuje zdravé mononenasycené tuky, které podporují srdce a celkové zdraví. Navíc disponuje jemnou chutí.

O tucích obecně

Při výběru tuku je třeba zohlednit zdravotní účinky a bod zakouření. Rostlinné oleje jsou levné, dostupné a mají tento bod relativně vysoko, ale snadno se v nich mohou tvořit nezdravé trans tuky. Olivový olej je sice zdravý, ale nehodí se na smažení při vysokých teplotách, jeho bod zakouření je nižší. Zároveň má tento olej charakteristickou chuť, která nemusí všem vyhovovat. Sádlo nabízí stabilitu při vysoké teplotě, ale obsahuje vysoký podíl nasycených mastných kyselin.

Máslo na máselnici

Máslu už se při pečení vyhýbám obloukem. Teta kuchařka mě naučila používat tuto levnou náhradu

Tuk na smažení rozpůlené avokádo v rukách
Fotografie: Pixabay

Výhody avokádového oleje

Vyniká vysokým bodem zakouření, který přesahuje 250 °C, což z něj dělá ideální volbu pro smažení a pečení. Je bohatým zdrojem antioxidantů, jakým je například vitamin E. Obsahuje mononenasycené mastné kyseliny, které podporují zdraví srdce.  Jeho jemná chuť se nepřenáší na pokrmy. Avokádový olej je dostupný v supermarketech, specializovaných obchodech se zdravou výživou a na e-shopech. Avokádový olej je skvělou cestou ke zdravému a chutnému vaření. Hledáte-li univerzální a zdravotně příznivou volbu, avokádový olej je ideálním kandidátem.

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]

Buďte první kdo přidá komentář

Napište komentář

Vaše e-mailová adresa nebude zveřejněna.


*