Pěstování okurek ve speciálním boxu vede k bohatší úrodě

Pěstování okurek je v našich končinách velmi oblíbené. Ne každý je ale pěstuje správně, což se následně podepisuje i na úrodě. Ta je obvykle spíše menší. Pokud chcete sklízet více než kdy jindy, pomůžeme vám. Ukážeme vám, že byste okurky neměli pěstovat klasicky v záhonech a pařeništích, ale že byste měli použít speciální box.

Stačí vlnitý plech

Základem bude klasický vlnitý plech. Tedy jednotlivé desky, které by měly mít rozměry pokud možno 110 x 170 centimetrů. Tento rozměr je ideální. Je totiž třeba delší stranu umístit do země, zhruba do hloubky 60 centimetrů. Nad zemí tedy bude 110 cm a tím bude mít box na pěstování okurek čtvercový tvar.

Zajistěte pevnost

Jakmile máte základní podobu daného boxu, je třeba zajistit mu pevnost. Aby se takzvaně nerozjížděl. K tomu pomůže silnější provázek, stejně jako například i kurty, nebo jakákoliv jiná podobná řešení, které udrží tvar takový, jaký má být.

Důležité je správné naplnění

Když máte box na pěstování okurek hotový, začněte ho plnit. Základem je písek, který by měl sahat do výšky asi 50 centimetrů. Potom budete potřebovat čerstvý hnůj, který bude tvořit vrstvu vysokou asi 30 centimetrů. Dále už budete potřebovat jenom kvalitní zeminu, které by mělo být asi 25 centimetrů. V tu chvíli máte box správně naplněn. Vše ještě přikryjete černou textilií a máte vše hotovo.

Můžete sázet

Když jste připraveni, můžete se pustit do sadby. Opravdu vám bude stačit jenom několik málo semen, jelikož až se ujmou, uvidíte, že váš box bude plný okurek, které budou stále růst a budou neustále plodit. Ideální doba pro zasazení je v průběhu měsíce dubna. Čas se tedy postupně blíží. Po zasazení ještě aplikujte další vrstvu textilie, která bude semena na počátku chránit.

Pečujte o okurky, jak je obvyklé

Další postup už není nijak složitý. Stačí o okurky pečovat, s čímž souvisí zalévání, ale také případné hnojení. Dále doporučujeme instalovat do boxu ještě několik oblouků, které budou vašim okurkám sloužit jako opora během růstu.

A co udělat v době sklizně? Stačí okurky jednoduše otrhávat. Budete překvapeni z toho, jak tato metoda pěstování okurek dokáže výrazně zvýšit úrodu, kterou budete mít. Od té doby nebudete okurky pěstovat jinak.

Fotografie: Ecology

Zkušená kuchařka rozhodně ví, co na talíři nejvíc rozehraje chuťové pohárky. Nejraději má tradiční českou kuchyni,... [Více o autorovi]