Banánové slupky se dají různě využít, jak v domácnosti, tak na zahradě. Použít je můžete na leštění šperků a kovových předmětů, čištění obuvi, bělení zubů, odstranění bradavic, stejně tak z nich vyrobit přírodní hnojivo nebo odpuzovač mšic. Tímto to ale nekončí. Banánové slupky čím dál častěji nacházejí uplatnění také v kuchyni. Zděsili jste se? Jíst banánové slupky? Ano – správně. Není to žádný vtip.
Banánová slupka je bohatým zdrojem vlákniny, draslíku a pestré škály vitamínů. Samozřejmě musí jít o banány organické a kvalitní. Je nutné důkladně slupku umýt a zbavit pesticidů. Pak je slupka nezávadná, bezpečná a použitelná pro další kulinářské speciality. Co vše lze z banánové slupky připravit?
Výtečné smoothie
Smoothie může být rychlá, zdravá, sytá a chutná snídaně, ale i svačinka či večeře. Na toto smoothie budete potřebovat:
-
2 menší zralé a neoloupané banány s odříznutými konci
-
Šálek neslazeného mandlového mléka
-
2 lžičky skořice
-
1 odměrka libovolného proteinu (vanilka, čokoláda, oříškový)
Vše rozmixujte, přidat můžete i led a jen si pochutnat na výživné snídani.
Šťavnatá pečínka
Když přidáte banánovou slupku pod maso nebo ji položíte i nahoru, maso nejenže získá úplně jinou chuť, ale bude úžasně šťavnaté – nedojde k vysušení masa. Použít tento trik lze jak při pečení, tak grilování.
Banánový čaj
Banánový čaj podporuje hubnutí a je také výtečný relaxační prostředek. Vše, co budete na přípravu tohoto čaje potřebovat, je důkladně umytá banánová slupka a šálek vody.
Banánovou slupku namočte na jednu hodinu do vody, pak celé přiveďte k varu, odstavte a nechte ještě 10 minut. Pak nápoj sceďte a můžete přidat klidně i med a horké rostlinné mléko. Nebo vypít čaj jen tak. Výtečně chutná také v kombinaci s heřmánkem.
Fotografie: Eatthis
Chutney z banánových slupek
Chutney nebo také čatný/čatní je tradiční pochoutka indické kuchyně. Ostré čatní výtečně doplňuje fádní pokrm a díky zajímavé barvy a konzistence zdobí jídelní stůl. Na toto čatní budete potřebovat:
-
1 celý banán + 5 banánových slupek
-
½ lžičky hořčičných semen
-
1 polévková lžíce rostlinného oleje
-
4 stroužky česneku
-
1 nakrájenou malou cibuli
-
1 malé jalapeño nebo pálivou papriku
-
1 lžíci kurkumy
-
1 lžičku kari
-
Sůl podle chuti
Jak na přípravu:
- Banánové slupky krátce poduste cca 15 minut a nakrájejte na malé kousky
- Opražte hořčičná semena na oleji
- Přidejte pálivou papriku, cibuli, česnek a restujte do zlatohnědé barvy
- Přidejte slupky a 3 minuty vařte
- Následně vmíchejte kari, kurkumu, sůl a na kousky nakrájený banán. Vařte ještě 5 minut
- Směs nechte chvíli vychladnout a vložte na okamžik do mixéru. Konzistence by měla být jako cca zeleninová přesnídávka
Banánové nudličky
Fotografie: Livekindly
Další zajímavé recepty s banánovými slupkami
-
Thoran – je jídlo připravené ze zeleniny s rýží a kokosovou příchutí
-
Banánová slupka vs. slanina – slupka se nejdříve naloží do marinády, pak se opeče
Fotografie: Itdoesnttastelikechicken
-
Banánové nudličky – pomocí vidličky se slupka nařeže na nudle, následně na pánvi restuje s kořením a bylinkami. Použít je lze do zeleninové směsi na hamburger či jako přílohu
-
Kaše – banánovou slupku můžete jednoduše rozmixovat s ovesnými vločkami či povařenou rýží a připravit si kaši